latinica  ћирилица
14/04/2021 |  17:52 | Autor: SRNA

Kraj haškog suđenja, Tužilaštvo traži doživotni zatvor

Iznošenje završnih riječi okončano je danas na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbednosti /SDB/ Srbije Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove.
Franko Simatović i Јovica Stanišić - Foto: RTRS
Franko Simatović i Јovica StanišićFoto: RTRS

Tužilaštvo je zatražilo kaznu doživotnog zatvora, a odbrana oslobađanje Stanišića i Simatovića. Vijeće je obavijestilo da će presuda biti izrečena blagovremeno, javljaju Birn i "Slobodna Evropa".

Dvojici bivših čelnika SDB-a Srbije su u ponovljenom postupku stavljeni na teret ratni zločini u Hrvatskoj i BiH.

Stanišić i Simatović nisu prisustvovali procesu, koji je počeo prije skoro dvije decenije. Oni se nalaze u Srbiji na privremenoj slobodi.

Trećeg dana, tužilac Dalas Stringer je tokom iznošenja replike na završne riječi odbrane rekao da dokazi pokazuju da je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, uz stalnu podršku Stanišića i drugih, kako je naveo, članova udruženog zločinačkog poduhvata, uključujući i Simatovića, uspio u cilju da se "uspostave državice" na nekim područjima bivše Јugoslavije.

Tužilac je rekao da se od samog Stanišića saznalo da je od 1991. do 1995. godine bio okružen "članovima udruženog zločinačkog poduhvata", za koji je priznao da se desio u Hrvatskoj i BiH.

Prema dokumentima, naveo je Stringer, optuženi Stanišić je bio taj koji je na kraju kontrolisao zadatke "Škorpiona", koji su počinili zločine, među kojima i strijeljanje Srebreničana u julu 1995. godine u Trnovu.

Stanišiću, bivšem šefu SDB-a Srbije, i Simatoviću, bivšem komandantu Јedinice za specijalne operacije /ЈSO/ SDB-a, optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje Hrvata i muslimana u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. godine usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, prvi put u istoriji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.