latinica  ћирилица
14/04/2021 |  18:19 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Zabrinjavajuća histerija i retorika iz Sarajeva (VIDEO)

Na zahtjev da se uklone table sa uvredljivim napisima o Srbima, sa sarajevske Vijećnice i iz ulice Ferhadija, gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću odgovoreno je otvorenim prijetnjama na društvenim mrežama, ali i komentarima članaka o ovoj temi na sarajevskim portalima.
Sporni nazivi sarajevskih ulica - Foto: RTRS
Sporni nazivi sarajevskih ulicaFoto: RTRS

Zabrinut, ali ne i uplašen, Ćosić kaže da još očekuje poziv na razgovor, a ako izostane, buduća odluka Ustavnog suda BiH opredjeliće odnos Srba kao konstitutivnog naroda prema BiH.

Krajnje je vrijeme da se ne dozvoli da se na javnim mjestima poput gradske vijećnice i u ulici Vase Miskina, predjenutoj u Ferhadija, srpski narod deklariše kao zločinački.

Garantujući da bi i sve što vrijeđa Bošnjake u Istočnom Sarajevu bilo uklonjeno, gradonačelnik Istočnog Sarajeva želio je dogovor, a dobio prijetnje.

- Ta matrica jeste da sve što dolazi od Srba je loše, neispravno, njihova je istina jedina ispravna, svojataju antifašizam, a u praksi sasvim druge stvari. U praksi su pokazali da su antifašiste zamjenili fašistima, samo zato što su antifašisti bili Srbi - naveo je Ćosić.

Samo jedan od argumenta u prilog Ćosićevoj tvrdnji jeste Mustafa Busuladžić, pisac hvalospjeva o Anti Paveliću, "Handžar diviziji". Sarajevo mu je poklonilo i ulicu u naselju Koševo i školu u Dobroševićima. I da je to samo jedan primjer, kao što nije, ipak bi to za Srbe bila jasna poruka da im nije mjesto u Sarajevu. Oslobodioce Sarajeva od fašizma zamijenili su pripadnicima zelenih beretki, patriotske lige.

- Upravo te table kojima se nekad na najgrublji način falsifikuje istorija treba da stvaraju i održavaju tu sliku o Sarajevu kao multietničkom raju, da i stranim posjetiocima ali i Srbima koji su u Sarajevu stalno stavljaju do znanja da su oni agresori na svoj grad da su oni, u stvari, krivi za krvoproliće koje se desilo od 1992. do 1995. godine i da je Sarajevo u ratu bio grad po opsadom, a svi znaju da nije tako bilo, već podijeljen grad - istakao je Draga Mastilović, profesor istorije.

Mada je, kaže, odrastala na ratnoj liniji razgraničenja, ni mladoj gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić nije jasno da su ratni užas preživljavala i djeca u tada Srpskom Sarajevu, da su ih njihovi očevi branili na svom, ne otimajući tuće, da je najmanje 150 hiljada Srba pobjeglo iz Sarajeva i da se multietničnost ne gradi na promilima preostalih Srba. Na prvu, Ćosiću je odgovorila da za njenog mandata nema zamjene ploča na Vijećnici i u Ferhadiji.

- Srbi su konstitutivan narod bu BiH, ZAVNOBiH-ovski, ali istorijske činjenice se ne smiju osporavati - smatra gradonačelnica Sarajeva.

Zaludna je priča o nametanju BiH po mjeri Bošnjaka, poručuje srpski član BiH Predsjedništva.

- U Sarajevu moraju da razmisle na koji način da održe BiH. Ako mi uporno i bez oklijevanja insistiramo da se uvrijedljive table skinu, onda bi bilo potrebno da o tome i razmisle - poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ćosić će, kaže na odgovor Sarajeva čekati 30 dana, i znatno kraće na odgovor na žalbu koju će uputiti. Odgovor na vjerovatno ćutanje Sarajeva biće apelacija Ustavnom sudu BiH.

Ni spremnost izražena u pismu da će i Istočno Sarajevo recipročno ukloniti sadržaje uvrjedljive za druge narode, Sarajevu nije dovoljna ni za pokušaj da se razgovara. Plasiranjem neistine da Ćosić želi izmjenu naziva više od 150 sarajevskih ulica, prikrivaju istinu da u Sarajevu više nema mjesta ni za Teslu, Pupina, Šantića. Pozivaju se na ZAVNOBIH i antifašizam, a brišu narodne heroje srpskog imena, oslobodioce Sarajeva.