latinica  ћирилица
14/04/2021 |  18:28 ⇒ 22:07 | Autor: sputniknews.com

U Torlaku počela proizvodnja ruske vakcine

Na institutu Torlak je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv virusa korona "Sputnjik" i u budućnosti će moći da se izvozi u države regiona, saopštio je Ruski fond za direktne investicije.
Vakcina Sputnjik (Foto: REUTERS/Dado Ruvic) -
Vakcina Sputnjik (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

- RFPI i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik" u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi "Sputnjik". Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima - saopštili su u fondu.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona.  

- U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta Torlak u Srbiji je u kratkom roku uspješno pokrenuta proizvodnja vakcine "Sputnjik". Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu - izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsjetio da se od početka ove godine preparat aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmjere vakcinacije mogu biti značajno uvećane.