latinica  ћирилица
14/04/2021 |  18:44 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Kako je došlo do propadanja 1.300 vakcina u prijedorskom Domu zdravlja? (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković dao je nalog ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću da se pod hitno ispita zbog čega je i kako došlo do propadanja 1.300 doza vakcine "Sputnjik" u Domu zdravlja u Prijedoru.
Dom zdravlja Prijedor - Foto: nezavisne novine
Dom zdravlja PrijedorFoto: nezavisne novine

Iz Vlade je poručeno, za štetu koja je prouzrokovana, odgovorni, moraju biti sankcionisani. Podsjećamo, vakcine su bile namijenjene za revakcinaciju Prijedorčana, starijih od 65 godina.

U vrijeme kada se Republika Srpska bori da obezbijedi vakcine za svoje građane, nedopustivo je da 1.300 doza propadne. Ovako je premijer Radovan Višković reagovao na nedomaćinsko ponašanje pojedinaca u prijedorskom Domu zdravlja. Ovu ustanovu, po nalogu Tužilaštva, pretresala je kriminalistička policija.

Da li je u pitanju slučajan propust, ljudska greška, ili nešto treće, čeka se istraga.

- Policijska uprava Prijedor pod nadzorom Okružnog tužilaštva preduzima određene radnje u Domu zdravlja Prijedor na prikupljanju dokumentacije, vršenju uviđaja i utrvđivianju drugih okolnosti, te ćemo nakon preduzimaenja tih radnji imati neku kompletniju sliku i više informacija o čemu se radi i šta se ustvari desilo u Domu zdravlja Prijedor sa tim vakcinama - istakao je Mladen Mitrović, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

U Domu zdravlja muk! Vršilac dužnosti direktora, Slobodan Јavor, u telefonskom razgovoru za RTRS kratko je rekao da se neće izjašnjavati do okončanja istrage.

Institucije Srpske, u teškim vremenima pandemije, kada je svaka vakcina bitna, traže odgovornost. Predsjednik Vlade Radovan Višković zatražio je od ministra zdravlja Alena Šeranića i gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića odgovore - šta se desilo sa vakcinama i ko je odgovoran.

- U sitauciji kada se Republika Srpska bori da zaštiti zdravlje svojih građana, omogući i ubrza isporuku plaćenih vakcina za potrebe stanovništva u Republici Srpskoj, ne smije se i ne može dozvoliti da se neodgovornim ponašanjem i postupcima pojedinaca ugrožava imunizacija u Republici Srpskoj i ugrozi zaštita zdravlja naših građana - kategoričan je Višković.

Bilo je propusta po pitanju čuvanja vakcina i iskorištavanja kapaciteta koji su obezbjeđeni za sam hladni lanac, kaže resorni ministar.

- Svakako Dom zdravlja treba da preuzme odgovornost, jer je u njihovoj obavezi da organizuju proces same vakcinacije a osnivač, grad Prijedor je taj koji odlučuje vezano za odgovornost po pitanju same ustanove - naveo je Šeranić.

- Niko neće biti amnestiran od bilo kakve odgovornosti ukoliko se utvrdi da je u pitanju ljudski faktor - poručio je gradonačelnik Prijedora. 

U Institutu za javno zdravstvo kažu da prijedorski Dom zdravlja, vakcine protiv virusa korona nije čuvao u frižideru koji im je obezbijedio Institut, već u zamrzivaču koji su obezbijedili vlastitim sredstvima. Okolnosti pod kojima su vakcine propale, kežu, veoma su čudne.

- U ovom slučaju teško je govoriti zašto je došlo do ovakve situacije, to će prije svega utvrditi Dom zdravlja Prijedor na osnovu izvještaja onih koji su radili na hladnom lancu - rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za Јavno zdravstvo Republike Srpske.

Nadležni u Prijedoru podsjećaju da je druga komponenta vakcine, koju je primilo 140 Prijedorčana juče ujutru, ispravna i da nema mjesta strahu. Prijedor je opomena, kaže ministar Šeranić.

- Prijedor je svakako opomena, svima nama odnosno svim domovima zdravlja priej svega, kako i na koji način moraju ozbiljno da se odnose prema ovom problemu, jer sa teškom mukom nabavljamo vakcine, dolazimo do vakcina i svakako da odgovornost mora da bude preuzeta u tom slučaju - istakao je Šeranić.

A koliko su institucije Srpske ozbiljno shvatile proces imunizacije i spasavanja života, govori podatak da je Republika Srpska izdvojila je 20 miliona KM, čime je platila milion doza vakcina, što je količina koja je potrebna da 500 hiljada građana u Republici Srpskoj dobije besplatno vakcinu i svakodnevno se preduzimaju sve radnje da se ispoštuje ugovorena dinamika isporuke vakcine.