latinica  ћирилица
15/04/2021 |  08:16 | Autor: SRNA

Јednaka prava za sve vjerske zajednice

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije upoznao je ambasadora Mađarske Atilu Pintera o načelnom stavu da sva prava koja u zemlji i društvu ima Srpska pravoslavna crkva imaju i sve tradicionalne crkve i vjerske zajednice.
Patrijarh Porfirije i Atila Pintera (foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije i Atila Pintera (foto: spc.rs)

Patrijarh i mađarski ambasador razgovarali su o različitim oblicima saradnje između dva susjedna naroda i njihovih zemalja.

Njegova svetost istakao je da mu je mađarska kultura poznata još od ranog djetinjstva i da među Mađarima ima mnogo iskrenih prijatelja sa kojima sarađuje po mnogim pitanjima.

Pinter je obavijestio patrijarha Porfirija da mađarska Vlada poklanja veliku pažnju unapređenju srpsko-mađarskih odnosa i da u tom smislu, između ostalog, pomaže srpskoj pravoslavnoj Eparhiji budimskoj i sistemu obrazovanja Srba u Mađarskoj.

Patrijarh srpski primio je juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu ambasadora Rumunije u Srbiji Silviju Davidoju, a u razgovoru je izraženo zadovoljstvo viševjekovnim prijateljskim odnosima dva susjedna naroda i sagovornici su saglasni da ih posebno bliskim čini pravoslavna vjera.

Ona je obavijestila patrijarha Porfirija o odličnoj saradnji Rumunije i Srbije, ističući da je raduje što SPC i rumunska pravoslavna crkva uživaju ugled od najvišeg povjerenja u narodu.

Njegova svetost juče je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu primio i ukrajinskog ambasadora u Srbiji Oleksandra Aleksandroviča, kojem je govorio o bliskosti Srba i Ukrajinaca.

Aleksandrovič je istakao nekoliko primjera o istorijskim, kulturnim i vjerskim vezama dva bratska naroda, ističući učešće ukrajinskih vojnika u misiji Kfor-a na Kosovu i Metohiji gdje su, između ostalog, bili angažovani i na obezbjeđenju srpskih pravoslavnih svetinja.

Prijemu je prisustvovao i zamjenik ambasadora Ukrajine u Srbiji Marko Martinjuk.

Patrijarh srpski istog dana je Patrijaršijskom dvoru u Beogradu primio slovenačkog ambasadora u Srbiji Damjana Berganta, sa kojim je razgovarao o prijateljskim odnosima sa slovenačkim katoličkim klirom i državnim zvaničnicima koji su pokazali visok nivo razumijevanja prema duhovnim potrebama pravoslavnih Srba u Sloveniji.

Bergant je obavijestio patrijarha Porfirija da Slovenija i Srbija imaju odličnu saradnju po mnogim pitanjima, kao i da se ta saradnja ukrepljuje iz dana u dan novim projektima od zajedničkog interesa.

On je naglasio da je glavni interes Slovenije u zemljama zapadnog Balkana očuvanje mira i stabilnosti, kao i podrška njihovom evropskom putu.

Prijemu je prisustvovao ministar savjetnik Ambasade Slovenije u Srbiji Dejan Vladič.

Prijemima je prisustvovao i šef kabineta patrijarha srpskog đakon Aleksandar Praščević, objavljeno je na sajtu SPC.

Njegova svetost juče je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu primio nadbiskupa i metropolita beogradskog Stanislava Hočevara, što je bila prva zvanična posjeta nadbiskupa, koji je patrijarhu Porfiriju čestitao izbor i ustoličenje u tron predstojatelja SPC.

Hočevar je izrazio svoju posvećenost razvoju prijateljskih odnosa između rimokatoličke crkve i SPC.