latinica  ћирилица
15/04/2021 |  09:19 ⇒ 09:19 | Autor: SRNA

Kostajnica: U budžetu nema prostora za luksuz

Opština Kostajnica, koja je usvojila Nacrt budžeta za 2021. godinu iznosu od 2.600.000 KM, u ozbiljnim je finansijskim problemima, zbog čega se ne smije dozvoliti nijedna KM luksuza, izjavio je načelnik opštine Nikola Јanjetović.
Zgrada opštine Kostajnica - Foto: RTRS
Zgrada opštine KostajnicaFoto: RTRS

On je rekao da su uštede neophodne jer je na prihode jako teško uticati zbog pandemije virusa korona i posljedica zemljotresa.

Odbornici Skupštine opštine Kostajnica usvojili su juče Nacrt budžeta, a vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mirjana Kostadinović rekla je Srni da prihodovnu snagu čine u najvećem dijelu poreski prihodi, te neporeski prihodi, transferi od Republike i prihodi od otplate dugova.

Poreski prihodi su, kako je navela, planirani u manjem iznosu, jer se očekuje pad prihoda od indirektnog oporezivanja.

- Mi smo, kao i cijeli svijet, imali problema sa epidemijom virusa korona koji je oslabio ekonomiju, tako da su prihodi morali biti planirani u manjem iznosu. Uštede su rađene na rashodovnoj strani. Skupština opštine je donijela set odluka kojima su smanjene odborničke naknade i plate funkcionera, materijalne troškove smo planirali drastično manje, sve u skladu sa planiranim prihodima - navela je Kostadinovićeva.

Odbornik SNSD-a Јasna Borojević rekla je da je budžet realan i transparentan, dodajući da je riječ o socijalnom budžetu kojim su predviđene ogromne uštede, za koje se načelnik opredijelio imajući u vidu finansijsku situaciju.

- Imali smo zemljotres, imamo pandemiju, to traje već godinu dana i nije lako. Uštede su vidljive i u prva dva mjeseca na nekih osam stavki ušteđeno je oko 12.000 KM. Možda to zvuči malo, ali nama je to puno s obzirom na budžet od 2.600.000 KM - rekla je Borojevićeva.

Odbornik PDP-a Željko Čekić istakao je da su dugovanja i obaveze budžeta ogromne, te da načelniku treba pomoć.

- Ovdje se vrlo malo može djelovati amandmanski. On nema prostora na prihodovnoj strani. U Kostajnici je posebna situacija zato što je kod nas zatvorena granica i svi prihodi su pali do te mjere da imate 50 odsto odjavljenih objekata, a o tome niko ne priča - ističe Čekić.

On kaže da ti ljudi ne mogu dalje izmirivati svoje obaveze prema budžetu i dodaje da Kostajnicu stanovništvo napušta masovno, a prihodi padaju.

U ovoj lokalnoj zajednici sada slijedi javna rasprava na Nacrt budžeta koja će trajati sedam dana, nakon čega će ovaj dokument biti dostavljen Ministarstvu finansija Republike Srpske koje treba da da saglasnost, a potom će se naći pred odbornicima u formi prijedloga.