latinica  ћирилица
15/04/2021 |  10:48 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Srbija donirala vakcine Srpskoj; Dodik: Hvala za pomoć i podršku (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 10.000 doza Astra Zeneka vakcina za Republiku Srpsku, a donaciju je preuzeo srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Za 15 dana biće isporučeno još 10.000 doza Astra Zeneke, dok će Sputnjik biti obezbijeđen kada bude napravljen u Torlaku.
Dodik i Vučić - Foto: RTRS
Dodik i VučićFoto: RTRS

Dodik je zahvalio Srbiji za pomoć i bezrezervnu podršku, ističući da je Srbija lider u pogledu nabavke vakcina i vakcinaciji stanovništva, te da je pomagala svima u regionu.

Podsjetio je da je postojala mogućnosti da svi iz Republike Srpske, pa i BiH dođu i vakcinišu se u Srbiji bez ikakvih usloljavanja, što je omogućilo znatno rastrećenje ne samo u Srpskoj, nego i BiH.

- Vidjeli ste na koji način su neki to propratili, ali širina i veličina Srbije je mogla da istrpi i te kritike i da ostane ono što jeste, a to je da pomaže drugima i da to nesebično uvijek čini - rekao je Dodik.

On je istakao da je BiH pokazala potpuni neuspjeh u nabavci vakcina protiv virusa korona.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Mi u Republici Srpskoj uspijevali smo da obezbijedimo vakcine direktnom nabavkom, što je prilično teško, ili donacijama. Do sad je vakcinisano 50.000 ljudi - rekao je Dodik.

Foto: RTRS

Dodik je naveo da današnja donacija Srbije predstavlja značajnu pomoć, te da bi Srpska narednih sedmica trebalo intenzivnije da uđe u proces imunizacije.

Vučić o Dodik prethodno su obišli su Institut za virusologiju i serume Torlak u Beogradu.

Dodik je nakon toga rekao da mu je drago što se nalazi na Institutu koji je "kultno mjesto srpskih zdravstvenih institucija".

- Drago mi je što Vlada Srbije i predsjednik Srbije Vučić ulažu pažnju da se ovo podigne na mnogo viši nivo, jer mi to posmatramo kao dio nečega što pripada i nama i daje nam mogućnost da lakše obezbijedimo mnoge stvari koje su potrebne za različite zdravstvene opasnosti - rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će prozivodnja vakcine u Srbiji riješiti dugoročno problem vakcina u regionu.

- Radujem se svim naporima u pogledu razvijanja kapaciteta za jačanje značaja uloge u prozvodnji vakcina i svih drugih medikamenata u Institutu Torlak - rekao je Dodik.