latinica  ћирилица
15/04/2021 |  11:20 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Pećina Orlovača otvorena za posjete

Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbulovcu kod Pala od danas je otvoren za posjete turista, uz pridržavanje epidemioloških mjera, izjavio je Srni stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.
Orlovača - Foto: RTRS
OrlovačaFoto: RTRS

On je naveo da su posjete pećini planirane do 15. oktobra, od utorka do nedjelje i to u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova, a cijena ulaznice iznosi od dvije do četiri KM.

Samardžić je rekao da će svi građani koji budu došli danas da posjete pećinu imati besplatan obilazak, a zbog ograničenog broja turista na javnim mjestima potrebna je najava većih grupa.

On kaže da će članovi Speleološko-ekološkog društva "Orlovača" biti vodiči, da se ne bi stvarala gužva, s obzirom na dozvoljen broj ljudi na jednom mjestu.

Samardžić je naglasio da će posjetioci moći da koriste i stazu zdravlja, dužine pet kilometara, koja vodi do vidikovca, na vrhu pećine.

Prema njegovim riječima, urađen je i novi sajt kompleksa na kojem turisti mogu da se prijave za posjete, zbog ograničenog broja ulazaka u pećine Orlovača i Izvor Mokranjske Miljacke, a postavljen je i video-nadzor.

- Pripremili smo dodatne sadržaje, kao što je suvenirnica koja se nalazi u kućici gdje je vodička služba i Muzej pećine Orlovačaž - navodi Samardžić.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović ističe da je pećina Orlovača biser paljanskog turizma, te da lokalna zajednica podržava sve projekte kojima se obogaćuje turistička ponuda ove opštine.

- Ove godine finansiraćemo rekonstrukciju pristupnog puta za pećinu Orlovača, kao i javnu rasvjetu u naselju Sumbulovac - naveo je on.

On je dodao da će u toku iduće godine biti planirana nova sredstva, kako bi, zajedno sa drugim sadržajima, upotpunili turističku ponudu opštine Pale.

- Naš cilj je da zaokružimo ponudu ovog kompleksa i da stvorimo uslove za nesmetano odvijanje posjeta ovim turističkim sadržajima - rekao je Јugović.

Direktor Turističke organizacije "Јahorina" grada Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je Srni da je pećina Orlovača prepoznatljiv i jako značajan biser koji dopunjava i ukrašava njihovu ljetnu turističku ponudu.

- Naša turistička ponuda je svakim danom sadržajnija sa mnogo avanturističkih sadržaja na Trebeviću i Romaniji, a sigurno će i Orlovača biti centar zbivanja uprkos virusu korona. Sa sadržajima će i grad Istočno Sarajevo biti u centru interesovanja - navodi Tošić.

Pećina Orlovača duga je 560 metara, a sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.