latinica  ћирилица
15/04/2021 |  11:52 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Nović: Zabrana ćirilice - sraman čin

Skandal koji se desio u Mostaru, kada je Srbinu iz ovog grada onemogućeno da na ćirilici pošalje poštu u Novi Sad, predstavlja sraman čin jer je ovo pismo, i po Ustavu i zakonu, ravnopravno sa latinicom, rekao je Srni šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

- Osim te činjenice, nedopustivo je da se građaninu koji je slao tu poštu u startu ne skrene pažnja ukoliko nešto nije na valjan način popunjeno na pošiljci, a ne da mu se naknadno ti navodni propusti objelodanjuju. Čini mi se da je tu riječ o nipodaštavanju ljudi srpske nacionalnosti koji upotrebljavaju ćirilicu - rekao je Nović.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz "Hrvatske pošte" u Mostaru vratila se pošiljaocu u Mostar sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba.

Preporučena pošiljka Srbina iz Mostara sa otpremnicom je predata 7. aprila u glavnoj poslovnici "Hrvatske pošte" u Mostaru, a pošiljaocu se vratila prije par dana sa naljepnicom na koverti na kojoj piše "zabranjeno pisanje ćirilicom" i pečat Pošte Zagreb.