latinica  ћирилица
15/04/2021 |  12:36 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Izvještaj Komisije - osnov za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine treba da bude osnov za objektivno sagledavanje događaja u ovom gradu, prije svega stradanja Srba, rekao je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je dodao da se sud u Hagu, a kasnije i pravosuđe na nivou BiH nije bavilo zločinima nad srpskim stanovništvom u samom Sarajevu u mjeri u kojoj je to bilo potrebno.

On je naveo da je bilo važno formiranje Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu.

- Prema odluci Doma za ljudska prava, vlasti u Federaciji BiH bile su obavezne da formiraju takvu komisiju. Ona je i formirana, međutim bošnjački predstavnici u toj komisiji insistirali su da se utvrđuje materijalna šteta, a ne stradanje. Na kraju je ta komisija doživjela fijasko i nikada nije ispunila svoju obavezu - podsjetio je Kojić.

Ističe da je Vlada Republike Srpske konstatovala u svom zaključku kojim je primila k znanju izvještaj međunarodne komisije da on treba da doprinese objektivnom i nepristrasnom prikazivanju događaja u posljednjem ratu, konkretno o stradanjau Srba u Sarajevu.

- Govorio sam na samom početku rada komisije da je Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica admistrativno-tehnička i logistička podrška samoj komisiji i da kakav god bude izvještaj, svi treba da ga prihvate - naglasio je Kojić.

Kojić navodi da se sada ima gotov izvještaj sa ključnim zaključcima u kojima je, između ostalog, utvrđeno niz elemenata i onih koji se direktno odnose na stradanja Srba u Sarajevu, maltretiranja, prolazak kroz logore i mjesta zatočenja, a evidentirano ih je 211 i u kojima su prošli najteže oblike torture.

- Takođe, veoma je važna činjenica u izvještaju da je Sarajevo bilo pod blokadom, a ne opsadom, kako je to ranije naglašavano, a tu su i drugi elementi u izvještaju - naveo je Kojić.

Kojić je naveo da će izvještaj, kao vlasništvo članova komisije, biti prezentovan, prije svega, svjetskoj javnosti, a dostupan je svim istraživačima.

Dodao je da je izvještaj zasnovan na naučnim osnovama, imajući u vidu reference članova komisije.

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine dostupan je na internet stranici Komisije i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Na čelu šestočlane Nezavisne ekspertske komisije bio je izraelski stručnjak Rafael Izraeli. Komisija je 18 mjeseci radila izvještaj koji u završnici ima 1.420 stranica na engleskom jeziku.

U izvještaju se navodi, između ostalog, da je rat u BiH u osnovi bio građanski i etnički rat između njena tri naroda - muslimana, Srba i Hrvata, u kojem su se Srbi borili prvo da spriječe ono što se smatralo genocidom 1941. godine, a onda i za svoja ljudska i građanska prava koja im, kao konstitutivnom narodu, pripadaju.