latinica  ћирилица
15/04/2021 |  12:59 | Autor: SRNA

Nović: Izmjene Izbornog zakona biće samo kozmetičke

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je Srni da je uvjeren da će predstojeće izmjene Izbornog zakona o kojim se priča biti samo kozmetičke prirode, te upozorio da će, ukoliko ne bude ozbiljnijih promjena u ovoj oblasti, naredni izbori 2022. godine biti neregularniji nego do sada.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

- To tvrdim jer smatram da u BiH nema želje da se uđe suštinski i dubinski u izmjene Izbornog zakona. Nisu još ni počeli razgovori, a već je zapelo na nekoliko strana, od toga ko će biti u sastavu komisije koja u osnovi i ne odlučuje ni o čemu. Komisija samo dobija upute šta treba mijenjati i formalno-pravno uobliči prijedlog koji ponudi parlamentu - podsjetio je Nović.

On ističe da se u BiH zaista htjelo učiniti nešto na tom planu da se ne bi otvorilo pitanje politikantstva i nasilja nad pravom prilikom izbora članova Centralne izborne komisije BiH na način suprotan propisima.

- Nekim od stranaca to ne smeta. Na mnoge stvari u BiH su predstavnici međunarodne zajednice reagovali, a o ovome pravnom nasilju su ćutali, pa čak i tvrdili da je CIK legalan i da ima njihovu podršku -rekao je Nović.

Nović poručuje da nije optimista kada je riječ o ozbiljnim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, te upozorava da bi, ukoliko do njega ne dođe, stvari mogle krenuti u još gorem smjeru.

- Ako ne dođe do ozbiljnih izmjena Izbornog zakona, BiH će ući u duboku krizu u 2022. godini i tada će izbori biti neregularniji nego što su bili svih ovih godina - tvrdi Nović.