latinica  ћирилица
15/04/2021 |  13:55 | Autor: SRNA

Dogovoreno formiranje interresorne radne grupe

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da je na današnjoj sjednici Zajedničkog kolegijuma oba doma parlamenta BiH dogovoreno da se formira interresorna radna grupa koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

- Dogovorili smo da tu budu tri predstavnika Doma naroda, tri predstavnika Savjeta ministara i da svaki klub u Predstavničkom domu u radnu grupu da po jednog predstavnika da bi imali zastupljenu i opoziciju u toj interresornoj radnoj grupi - rekao je Špirić novinarima.

Špirić je istakao da je to kvalitetan pomak, da proces bude javan i da se učini sve da dođe do reforme Izbornog zakona.

Na pitanje da li će u toj radnoj grupi biti zastupljeni i predstavnici Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, Špirić je rekao da je prethodna odluka Kolegijuma zaključkom stvorila mogućnost da se akademska zajednica i ostali, ukoliko se ukaže potreba, uključe.

- U ovoj današnjoj odluci nema nabrojanog CIK-a, ni predstavnika akademske zajednice, ni nevladinih organizacija, ali će se u procesu vidjeti kad ko ima potrebu da se uključuje - naveo je Špirić.

On kaže da domovi trebaju da potvrde ovaj zaključak zajedničkog kolegijuma, popune sastav interresorne radne grupe, da to učini i Savjet ministara, te da radna grupa definiše pravila rada i počne sa radom.

- S obzirom na to da će biti zasjedanje i jednog i drugog doma krajem aprila, realno je očekivati da će rad interresorne radne grupe početi u prvom kvartalu maja i da radna grupa bude operativna - rekao je Špirić.