latinica  ћирилица
15/04/2021 |  14:15 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Agencija za poštanski saobraćaj: Pisanje ćirilicom nije zabranjeno

Adresa primaoca u unutrašnjem poštanskom saobraćaju u BiH može biti upisana latiničnim ili ćiriličnim pismom, te arapskim brojevima, a pošiljka za inostranstvo može biti adresirana pismom države odredišta, uz uslov da su latinicom upisani naziv mjesta i naziv odredišne države, rečeno je Srni u Agenciji za poštanski saobraćaj BiH.
Agencija za poštanski saobraćaj BiH - Foto: RTRS
Agencija za poštanski saobraćaj BiHFoto: RTRS

Pozivajući se na akte Svjetske poštanske unije, iz Agencije navode da adresa i ime primaoca moraju biti tačni i potpuni, te upisani čitljivo, latiničnim slovima i arapskim brojevima.

- Ako se u odredišnoj državi upotrebljava drugo pismo i brojevi, preporučuje se adresu upisati slovima i brojevima tog pisma. Ime odredišnog mjesta i ime odredišne države, upisuju se velikim slovima zajedno sa tačnim poštanskim brojem, odnosno brojem odgovarajuće dostavne zone ili brojem pretinca poštanskog ureda, ako postoji - pojasnili su u ovoj agenciji.

Ime odredišne zemlje upisuje se prvo na jeziku države porijekla.

Radi izbjegavanja bilo kakvih teškoća u tranzitnim državama, poželjno je, kako se navodi, dodati ime odredišne države na jednom međunarodno poznatom jeziku.

- Imenovani operatori mogu preporučiti da na pošiljkama adresiranim za države u kojima se preporučuje upisati poštanski broj ispred naziva mjesta odredišta, poštanskom broju treba prethoditi Alfa 2 šifra države, propisana normama EN ISO 3166-1, iza koje dolazi crtica - preciziraju iz Agencije.

U Agenciji ističu da to ni na koji način ne umanjuje obavezu pisanja punog naziva odredišne države.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz "Hrvatske pošte" u Mostaru vratila se pošiljaocu u Mostar sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba.

Preporučena pošiljka Srbina iz Mostara sa otpremnicom je predata 7. aprila u glavnoj poslovnici "Hrvatske pošte" u Mostaru, a pošiljaocu se vratila prije nekoliko dana sa naljepnicom na koverti na kojoj piše "zabranjeno pisanje ćirilicom" i pečat Pošte Zagreb.