latinica  ћирилица
15/04/2021 |  15:08 ⇒ 16/04/2021 | 15:44 | Autor: SRNA

Linta: Rušenje partizanskog spomenika je normalno za Hrvatsku

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio je da je rušenje partizanskog spomenika u selu Komletinac kod Vukovara sraman i anticivilizacijski čin, ali i potpuno normalan događaj za današnju Hrvatsku koja se nije suočila sa svojom ustaškom prošlošću.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je naglasio da antifašizam, kao vrijednost današnjeg svijeta, zapisan u preambuli hrvatskog Ustava, predstavlja isključivo formalnost zbog međunarodne zajednice, a da hrvatsko pravosuđe neće ni ovog puta sankcionisati odgovorna lica za rušenje partizanske spomen-ploče u selu Kompletinac kao što to nije činilo ni u prethodnih 30 godina.

- Potpuno je jasno da je hrvatsko pravosuđe u funkciji opravdanja uništenja i uklanjanja antifašističke i srpske kulturne baštine i cementiranja etničkog čišćenja srpskog naroda - rekao je Linta.

On je podsjetio da je tokom rata u Hrvatskoj uništeno ili oštećeno više od 3.000 partizanskih i srpskih spomenika, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Uništavanje partizanskih i srpskih spomenika u Hrvatskoj od 1990. do 2000. godine bilo je namjerno i plansko i sprovodilo se pod pokroviteljstvom nove vlasti i najviših vojnih i političkih funkcionera. To potvrđuje masovnost uništavanja antifašističke baštine, ali i činjenica da su u nekim slučajevima upotrebljene velike količine eksploziva koji je bio dostupan, prije svega, ljudima iz vojnih i policijskih struktura - ukazao je Linta.

On je naveo da su među mnogobrojnim uništenim, oštećenim i uklonjenim spomenicima i djela srpskog vajara, slikara i jednog od najpoznatijih Srba sa područja Hrvatske Vojina Bakića, a da se među njima ističe spomenik ustanku naroda Slavonije, koji su minirali pripadnici hrvatske vojske, a čiji su dijelovi završili u reciklaži.