latinica  ћирилица
15/04/2021 |  16:18 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Srpska i Srbija potpisale Memorandum o strateškoj saradnji

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnici firme "NIS" iz Novog Sada potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o strateškoj saradnji u sferi energetike, prirodnih resursa i inovacionog razvoja, radi jačanja saradnje.
Petar Đokić i predstavnici firme "NIS" iz Novog Sada - Foto: SRNA
Petar Đokić i predstavnici firme "NIS" iz Novog SadaFoto: SRNA

Cilj potpisivanja Memoranduma je i realizacija projekata istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, zatim naučno-tehnička i inovaciona saradnja, razmjena naprednih iskustava, održavanje naučno-tehničkih konferencija i foruma, te dalja zajednička realizacija projekata povezanih sa korišćenjem različitih vrsta obnovljivih izvora energije, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

U ime firme "NIS" Memorandum su danas sa Đokićem u Banjaluci potpisali Ramilo Mingazov i Predrag Radanović,

Potpisnici su istakli značaj dosadašnje zajedničke realizacije projekata geoloških proučavanja prostora u Republici Srpskoj.

Efekti dosadašnjeg rada na lokaciji Šamac-Obudovac dali su pozitivne rezultate, a proizvedena količina nafte izvozi se za Srbiju na dalju preradu u Rafineriju nafte Pančevo.

Završena su i dodatna seizmička ispitivanja, do kraja ove godine biće locirana nova bušotina na lokaciji Obudovca, a potpisani Memorandum doprinijeće opštem interesu Republike Srpske za korišćenje obnovljivih izvora energije.