latinica  ћирилица
15/04/2021 |  16:35 | Autor: SRNA

Utvrđene izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH

Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je cilj izjednačavanje nastanka obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duvanske proizvode sa poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Izmjenama i dopunom Zakona definiše se obaveza nastanka plaćanja akcize na duvanske proizvode na isti način kao i za druge akcizne proizvode, što u praksi znači da će se plaćati prilikom prvog prometa ili uvoza proizvoda, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema sada važećem zakonu, akciza na duvanske proizvode se plaća prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se kod drugih proizvoda plaća prilikom prvog prometa ili prilikom uvoza proizvoda.

Praktično, to znači da se iznos akcize na duvanske proizvode plaćao čak i nekoliko mjeseci prije uvoza proizvoda ili njegovog puštanja u promet.

Zakon će biti upućen Parlamentarnoj skupštini na usvajanje po osnovnom zakonodavnom postupku.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o grantu za tehničku pomoć između BiH, "Auto-cesta Federacije BiH" i Evropske investicione banke /EIB/ u vezi sa konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora "Pet ce" u BiH /poddionica Počitelj-Zvirovići/ VB19-BIH-TRA-01.

Riječ je VBIF grantu /Investicioni fond za zapadni Balkan/ - doprinosu EU vrijednom dva miliona evra, koji će biti implementiran putem EIB-a, a namijenjen je finansiranju izvođačkog projekta za poddionicu Počitelj-Zvirovići, ukupne dužine 11,1 kilometar na Koridoru "Pet ce".

Izvođački projekat je smjernica za novu aplikaciju za tehničku pomoć za nadzor nad radovima u iznosu od pet miliona evra.

Prijedlog sporazuma sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar finansija i trezora.

Danas je utvrđen i prijedlog za zaključivanje Memoranduma o saradnji u oblasti mladih između Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i Agencije za mlade i sport Sjeverne Makedonije s ciljem daljeg jačanja bilateralne saradnje.

Na ovaj način podstiče se dalji razvoj saradnje između omladinskih organizacija, uključujući, između ostalog, međusobnu razmjenu znanja, informacija i istraživačkih radova, te međusobne posjete delegacija mladih i predstavnika omladinsko-istraživačkog rada, kao i organizovanje zajedničkih radnih grupa mladih iz BiH i Sjeverne Makedonije.

Prijedlog za zaključivanje Memoranduma biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar civilnih poslova u Savjetu ministara.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog sporazuma između BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Slovenije o aranžmanima zemlje domaćina u vezi sa statusom Stalne organizacije Balkanskih medicinskih snaga i njenog osoblja.

Cilj sporazuma je da reguliše status i omogući efikasno obavljanje dužnosti i funkcija Stalne organizacije Balkanskih medicinskih snaga i njenog osoblja, sa sjedištem u Skoplju.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar odbrane u Savjetu ministara.

S obzirom na potrebu nastavka aktivnosti na definitivnom uspostavljanju Stalne organizacije Balkanskih medicinskih snaga, Predsjedništvu BiH je predloženo da odobri privremenu primjenu ovog sporazuma.