latinica  ћирилица
15/04/2021 |  16:43 | Autor: SRNA

Njemačka donira 6,5 miliona zaštitnih maski BiH

Savjet ministara usvojio je danas informaciju Ministarstva civilnih poslova o prihvatanju i utvrđivanju raspodjele njemačke donacije zaštitnih maski, namijenjene za podršku odgovoru na pandemiju virusa korona, vrijedne 4.410.000 evra.

Radi se o donaciji 6,5 miliona zaštitnih maski /maske za filtriranje čestica i hirurške maske/.

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara zaduženo je za potpisivanje izjave o donaciji u robi, te za prihvatanje i raspodjelu donacije, i to 500.000 maski za institucije BiH, a šest miliona maski biće raspodijeljeno Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu, u skladu sa odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje.

Savjet ministara usvojio je i informaciju o procjeni međuinstitucionalne saradnje tokom pandemije virusa korona, pripremljene na bazi istraživanja Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara provedenog među institucijama i organima u BiH čiji predstavnici čine Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spasavanje, međunarodnim institucijama, te vladinim i nevladinim organizacijama u zemlji.

Ministarstvo bezbjednosti je na bazi ovog istraživanja identifikovalo devet mjera koje nadležni organi treba da provedu da bi se podigao nivo spremnosti institucija i organizacija u BiH za odgovor na eventualne buduće nesreće i katastrofe.

Mjere, između ostalog, uključuju izmjene i dopune određenih zakonskih i podzakonskih akata u ovoj oblasti, jačanje institucionalne saradnje uz bolje funkcionisanje Kordinacionog tijela BiH za zaštitu i spasavanje, te isticanje potrebe da sve institucije na svim nivoima vlasti i organizacije koje djeluju u BiH moraju imati planove zaštite i spasavanja koji su međusobno povezani i osiguravaju uvezan mehanizam za djelovanje u slučaju nesreća i katastrofa.

Ministarstvo bezbjednosti zaduženo je da u saradnji sa nadležnim institucijama i organima BiH, entitetskim i institucijama Brčko distrikta koordiniše aktivnosti na implementaciji mjera za poboljšanje koje su identifikovane u procjeni međuinstitucionalne saradnje tokom pandemije virusa korona.

Zadužene su institucije i organi u BiH da u okviru svojih nadležnosti obezbijede implementaciju identifikovanih mjera.

Ministarstvo bezbjednosti će o implementaciji mjera dostaviti izvještaj Savjetu ministara.

Na današnjoj sjednici razmotren je pregled realizacije zaključaka sa 62. sjednice Savjeta ministara, koje su održane u prošloj godini.

Pregledom su obuhvaćene 32 institucije Savjeta ministara koje su realizovale 845 zaključaka od ukupno donesenih 929 ili 91 odsto, a 84 zaključka nisu realizovana.

Zadužena su ministarstva i druge institucije koje nisu realizovale zaključke Savjeta ministara da ih bez odgađanja u cijelosti sprovedu, o čemu će u najkraćem roku obavijestiti Generalni sekretarijat Savjeta ministara, te da ubrzaju aktivnosti na realizaciji zaključaka koji se sprovode u dužem periodu ili zahtijevaju saradnju sa drugim institucijama.

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Savjeta ministara treba biti prioritet.