latinica  ћирилица
15/04/2021 |  17:18 ⇒ 17:52 | Autor: SRNA

Žrtve da koriste pravo na besplatan ljekarski pregled

Multisektorski tim za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja grada Prijedora uputio je danas apel svim žrtvama i potencijalnim žrtvama nasilja da prilikom prijavljivanja ne propuštaju veoma bitan segment u procesuiranju svakog slučaja - ljekarski pregled i dokumentovanje putem medicinskih nalaza.
Sastanak u Prijedoru - Foto: SRNA
Sastanak u PrijedoruFoto: SRNA

Predstavnica prijedorske Bolnice "Doktor Mladen Stojanović" u ovom timu Gordana Kragulj naglasila je značaj blagovremenog javljanja žrtava zdravstvenim ustanovama budući da se njihovo stanje procjenjuje trenutno, a ne naknadno, jer bi to bilo prekasno.

- Ljekarski pregled je besplatan za sve žrtve nasilja, a izuzetno je važan za dalje vođenje postupka. Dešava se da žrtve prijave slučaj policiji ili Centru za socijalni rad, budu upućene na ljekarski pregled, a onda ne dođu. Ima slučajeva i da se jave u Dom zdravlja, odakle ih upute u bolnicu na specijalistički pregled, a onda ne dođu - rekla je Kraguljeva na današnjem sastanku tima.

Ona je pozvala žrtve nasilja i da ne kriju porijeklo povreda jer je i to praksa sa kojom se radnici u zdravstvu susreću i gdje se naknadno, nekad i sasvim slučajno, sazna da su prouzrokovane nasiljem.

- Ohrabrujemo žrtve i da se ljekarima jave i kada trpe psihičko nasilje. Nekada i samo razgovor sa porodičnim ljekarom ili specijalistom može biti od pomoći - navela je socijalni radnik Ljubica Ivetić, koja je predstavnik Centra "Sunce".

Tim je konstatovao da su dva najčešća razloga obustava postupaka protiv počinilaca porodičnog i rodno zasnovanog nasilja upravo nedostatak medicinske dokumentacije koja bi poslužila kao dokazni materijal protiv počinioca, kao i odustajanje žrtve od svjedočenja.

Tim je danas pozdravio i postupak savjesnog građanina koji je policiji prijavio da je na jednom djetetu vidio tjelesne povrede i o tome obavijestio policiju, što je dovelo do brzog i efikasnog rješavanja slučaja.

- Policijski službenici su preduzeli mjere, majka je upućena na liječenje, dijete je preuzeo Centar za socijalni rad i najprije je bilo zbrinuto na pedijatriji - rekao je pomoćnik komandira Policijske stanice Prijedor jedan Zdravko Savić.

Socijalni radnik Centra za socijalni rad Marijana Stanić rekla je da je u roku od sedam dana ovaj slučaj riješen budući da je riječ o porodici sa istorijom nasilja, te da se radi o povratnicima u vršenju krivičnih djela nasilje u porodici koji su bili pod nadzorom i redovnim praćenjem zbog oslabljenih roditeljskih kapaciteta.

- Dijete je zbrinuto u ustanovu socijalne zaštite. Nas roditelji u ovakvim situacijama obično doživljavaju kao neprijatelje, ali ovaj put su osjećali i zahvalnost. U pitanju je kontinuirani rad na osnaživanju porodice i podržavajuća uloga Centra. Nastavljamo rad s porodicom na osnaživanju roditeljskih kapaciteta, na podršci liječenju majke i poboljšanju opšteg stanja - istakla je Stanićeva.

Današnji sastanak Multisektorskog tima za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja održan je u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović", a prisustvovali su mu i predstavnici Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor, Aktiva direktora osnovnih škola, te medijske zajednice.