latinica  ћирилица
15/04/2021 |  17:36 | Autor: SRNA

Tegeltija sa EBRD: Definisati prioritete

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj o realizaciji projekata koji imaju za cilj unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti privrede, razvoj energetskog i transportnog sektora, te razvoj programa u oblasti energetske efikasnosti.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

Na sastanku, koji je održan posredstvom video-linka, ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja BiH i EBRD-a bila uspješna, a zajednički stav je da se u narednom periodu definišu prioriteti i, u skladu s tim, koordinišu aktivnosti kako bi se obezbijedili različiti izvori podrške za implementaciju strateški važnih projekata.

Predsjedavajući Tegeltija istakao je opredijeljenost Savjeta ministara da, u skladu sa mjera definisanim Reformskom agendom, a uz puno poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, nastavi predano da radi na rješavanju krize i otklanjanju ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona, te provođenju mjera kojima se na odgovarajući način stimulišu privredne aktivnosti, što uključuje i realizaciju energetskih i infrastrukturnih projekata.

Predstavnici EBRD izrazili su spremnost da kroz postojeće i nove finansijske programe aktivno podrže programe usmjerene na unapređenje privrednog ambijenta, naročito kada je riječ o razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskom sektoru i saobraćajnoj infrastrukturi, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U razgovoru je učestvovao i ministar finasija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda, a delegaciju EBRD-a je predvodila njen predsjednik Odil Reno-Baso.