latinica  ћирилица
15/04/2021 |  18:00 ⇒ 18:03 | Autor: SRNA

Les: Ljubljana ne bi otvarala pitanje promjene granica, bez podrške

Istraživač britanskog Centra za geopolitike i bivši diplomata Timoti Les izjavio je da se čini da non-pejper, koji je navodno premijer Slovenije Јanez Јanša dao predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, zaista postoji i ocijenio da Ljubljana ne bi rizikovala da otvori to pitanje da nije smatrala da postoji podrška za promjenu granica na Balkanu.
Timoti Les (Foto: YouTube Printscreen @ Danube Institute) -
Timoti Les (Foto: YouTube Printscreen @ Danube Institute)

Les je naveo da na to ukazuje i to što Јanša nije negirao da je Slovenija predala dokument Mišelu, kao i to što se predsjednik Slovenije Borut Pahor "raspitivao u Predsjedništvu BiH da li je mirna podjela BiH moguća".

- Predstojeće slovenačko predsjedavanje Evropskom savjetu sada pruža priliku Ljubljani da pokrene to pitanje. Ljubljana ne bi rizikovala da otvori to pitanje da nije smatrala da postoji podrška za promjenu granica. Lako je steći utisak da se Zapad monolitno protivi promjenama granica na Balkanu - rekao je Les.

Prema njegovim riječima, Vašingtonu se vjerovatno ne sviđa ta ideja jer je svoj prestiž i autoritet uložio u opstanak BiH i samoproglašenog Kosova kao nezavisnih država u postojećim granicama i ne želi da taj rad bude poništen, kao i da to smatra i Njemačka, u kojoj rukovodstvo ima "neuralgičnu averziju" prema bilo čemu što se tiče naroda i nacionalizma.

- To je možda razlog zašto je Јanša pokušao da prikrije, a ne da brani svoj stav, čim je postao javan - izjavio je Les za Tanjug.

On je naveo da i većina vlada u Evropi zapravo nije zainteresovana za Balkan i ne želi da otvara teška pitanja, zbog čega su se opredijelile za standardnu opciju da se granice ne mogu mijenjati i da bi region trebalo da se usredsredi na pridruživanje EU.

- Pretpostavljam da će se ovo promijeniti. Evropski lideri shvataju da moraju nešto da učine sa Balkanom i da njihova preferirana opcija - integracija regiona - više nije stvarno održiva - rekao je Les.

On je naveo i da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti sada nema drugog izbora nego da okonča situaciju "spajanjem Kosova sa Albanijom". Les je dodao i ima osjećaj da Srbija to može da prihvati.

- Njena cijena za predaju Kosova ili Kosova bez sjevera je aneksija Republike Srpske, što bi odgovaralo srpskom cilju da postigne nacionalno ujedinjenje. To nas opet vraća Јanši i njegovim kolegama u Sloveniji koji razumiju da je jedini način za deblokadu Balkana reorganizacija regiona i uspostavljanje nacionalnih država - zaključio je Les.