latinica  ћирилица
15/04/2021 |  18:01 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

I dalje traje istraga o uništenim vakcinama (VIDEO)

Zbog propadanja 1.300 doza ruske vakcine Sputnjik, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Јavor, ponudio je ostavku.
Vakcine - Foto: RTRS
VakcineFoto: RTRS

I dalje tvrdi da je sve uradio kako treba ali to će da utvrdi istraga koja još traje.

Јavor danas nudi ostavku i otkriva nešto novo, tvrdeći da je i prije godinu dana u Domu zdravlja prije njegovog mandata dolazilo do prekida hladnog lanca određenih vakcina.

I dalje smatra da je sve urađeno po propisu prilikom čuvanja vakcina Sputnjik.

- To će naravno istraga i dokazati i meni je veoma drago što je pokrenuta istraga u ovom slučaju jer samo na taj način možemo tačno utvrditi da li je bilo ljudske odgovornosti - rekao je Јavor.

A da li je sve rađeno po ranije utvrđenom protokolu i šta je sa spornim vakcinama, u prijedorski Dom zdravlja danas su došli da utvrde i predstavnici Instituta za javno zdravstvo.

Prijedorčanima koji su vakcinisani prvom dozom "Sputnjika" savjetuju - nemate razloga za brigu,bićete revakcinisani. Radi se na obezbjeđivanju dodatne količine vakcina.

- Povećan razmak između dvije doze takođe nije problem, to želim da poručim svima. Inače mi radimo vakcinaciju kod djece, vakcine se samo ne smiju skratiti period između. To smanjuje efekat. Ako povećate period krajnji efekat vakcinacije se ne gubi - navela je Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Predmet je u nadležnosti prijedorskog Okružnog javnog tužilaštva. Јoš traje istraga. U policiji po nalogu Tužilaštva u Domu zdravlja prikupljaju još informacija.

- Vjerovatno će predstvnici Instituta zajedno sa nama i prema nama reagovati po pitanju ako se slučajno utvrdi neki namjerni incident i nemar ili nešto što je doprinjelo takvom događaju - smatra Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

Sve što je policija prikupila od informacija biće prezentovano tužiocu a da li će doći do razrješenja vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja, biće poznato naredne sedmice.O tome se izjašnjavaju odbornici na skupštinskom zasjedanju.