latinica  ћирилица
15/04/2021 |  18:38 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Špirić: Nijedan papir sa strane neće pomoći BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je danas da BiH neće pomoći nijedan papir sa strane dok unutar zemlje ne dođe do zajedničke vizije njene budućnosti i jedinstvenog dogovora.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Odgovarajući na pitanje novinara da li je na sastanku članova kolegijuma oba doma parlamenta BiH sa ministrom inostranih i evropskih poslova Hrvatske Goranom Grlićem Radmanom bilo riječi o "non pejperu" koji je upućen u Brisel, Špirić je rekao da su pominjani i "nepostojeći papiri" i da o tome imaju različite stavove kao i o mnogo čemu u BiH.

- Јa mislim da BiH nijedan papir izvana ne može biti od koristi jer je mnogo nepostojećih papira u BiH kružilo i oko nje i samo je proizvodilo histeriju unutar BiH. Dok BiH unutar sebe ne dođe do zajedničke vizije njene budućnosti i jedinstvenog dogovora, bojim se da će pomoć prijatelja izvana biti neproduktivna - poručio je Špirić.

On je rekao da je dobro da je Radman posjetio BiH i da je Hrvatska kao susjedna zemlja bitna za BiH, pogotovo što je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, te da je bilo riječi i o neuralgičnim tačkama između dvije zemlje.

- Mislim da uvijek treba iskoristiti priliku da se ta saradnja i odnosi unapređuju Virus korona je smanjio nivo komunikacije ne samo sa Hrvatskom, nego i sa ostalim zemljama sa kojima BiH ima saradnju - izjavio je Špirić novinarima nakon sastanka.

On je dodao da je razgovarano otvoreno o zastojima u saradnji BiH i Hrvatske, kao i o neuralgičnim tačkama i načinu kako ih prevazići.

- Iskazana je puna spremnost da oba doma Parlamentarne skupštine rade na tome da ono što se tiče zakonodavne vlasti bude na liniji uspostavljanja što snažnije i produktivnije saradnje - rekao je Špirić.