latinica  ћирилица
16/04/2021 |  08:24 ⇒ 08:25 | Autor: SRNA

"Komšić i Džaferović srozali ugled Predsjedništva BiH"

Posljednji potez bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića izuzetno je nediplomatski i ne samo da narušava ugled, nego i podriva autoritet institucije Predsjedništva BiH u međunarodnim krugovima, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja.
Šefik Džaferović i Željko Komšić (Foto: BHRT) -
Šefik Džaferović i Željko Komšić (Foto: BHRT)

- Diplomatija se danas vodi "na hodnicima" i zamislite kada bi se svaki takav razgovor iznosio u javnost. Stvorili su opasnost da će državni zvaničnici drugih zemalja izbjegavati da razgovaraju o bilo čemu sa članovima Predsjedništva, a to nije dobro - rekao je Šolaja za "Glas Srpske".

On naglašava da su i Komšić i Džaferović samo službenici SDA koji trenutno obavljaju vezanu, između ostalog, i za diplomatiju i sigurno da onda i ne mare mnogo za pravila ponašanja.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za spoljnu politiku Ana Trišić Babić kaže da ovaj list da neozbiljno ponašanje Džaferovića i Komšića ne doprinosi jačanju BiH u koju se oni toliko kunu, već upravo suprotno.

- Otkrivanje detalja sastanka, uz navođenje imena je neprofesionalno, ali u krajnjoj mjeri i nekulturno. Prije toga su izazvali diplomatski skandal kad se nisu pojavili na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji je jedan od najcjenjenijih državnika u svijetu - navela je Babićeva.

Ona pita kako poslije da iko želi da dođe u posjetu BiH i razgovara o bilo čemu značajnom, kad se nikad ne zna hoće li se oni pojaviti na sastanku i, ako dođu, hoće li otkriti detalje onoga o čemu se razgovaralo.

Politikolog Siniša Simikić za "Glas Srpske" kaže da neopravdano izbjegavanje sjednica na kojima se donosi tako važan dokument kao što je budžet predstavlja izuzetno neozbiljno ponašanje nedostojno tako visoke funkcije.

- Kako da BiH bude funkcionalna država, za šta se navodno zalažu, kada svako pitanje važi od samovolje i trenutnog raspoloženja dvojice ljudi - ističe Simikić.

Sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić kaže za ovaj list da on nije obaviješten šta je razlog otkazivanja sjednice.

- Svaki pokušaj dobijanja neke povratne informacije iz kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića bio je bezuspješan. Јedino što sada znamo da neće biti održana ni redovna sjednica koja je bila planirana i nisam obaviješten kada bi moglo do nje doći - rekao je Đerić.

Vanredna sjednica na kojoj je trebao biti usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu otkazana je, jer Komšić i Džaferović navodno nisu mogli prisustvovati, iako su isti dan došli na sastanak sa predsjednikom Tatarstana.

Nekoliko dana prije, mimo svakih pravila ponašanja u diplomatiji, Komšić je otkrio detalje razgovora sa Pahorom o "non pejperu", koji je podigao veliku prašinu u regionalnoj javnosti.

Kako "Glas Srpske" saznaje iz Predsjedništva BiH, Komšić je napravio još jedan nediplomatski potez. Iako je objavljeno da je razgovarao sa ambasadorkom Slovenije, Komšić je na taj sastanak poslao svog savjetnika i nije bio prisutan.