latinica  ћирилица
16/04/2021 |  11:31 ⇒ 11:56 | Autor: RTRS

Podrška Savezu opština i gradova (FOTO)

U Banjaluci je danas održan sastanak predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i premijera Srpske Radovana Viškovića sa delegacijom Saveza opština i gradova, nakon čega je uslijedila sjednica Skupštine Saveza.
Sastanak sa rukovodstvom Saveza gradova i opština - Foto: RTRS
Sastanak sa rukovodstvom Saveza gradova i opštinaFoto: RTRS

Čubrilović je rekao da je dobro funkcionisanje lokalne vlasti važna demokratska tekovina, te da načelnici i gradonačelnici u Srpskoj, u realizaciji planova i projekata, imaju dobar oslonac u Savezu opština i gradova i Vladi Republike Srpske.

On je poručio da podrška zakonodavne i izvršne vlasti neće izostati.

Foto: RTRS

Višković je istakao da je Savez opština i gradova izuzetno važna neprofitna organizacija, te da je Vlada prepoznala značaj postojanja i rada ovog saveza.

- Do sada smo imali izuzetnu i plodonosnu saradnju. Savez je uvijek išao sa prijedlozima u momentu kada su oni mogli biti implementirani. Republička vlast lakše fukncioniše uz dobru saradnju - rekao je Višković.

On je rekao da su načelnici i gradonačelnici, u vremenu pandemije, kao komandanti lokalnih kriznih štabova, zajedno sa republičkim institucijama, kreirali mjere i obezbjeđivali pomoć.

- Uspjeli smo dobrim djelom sačuvati naš zdravstveni sistem, uspjeli smo skupa kreirati mjere koje su pomagale našim ljudima na terenu. Možemo diskutovati da li je moglo još bolje i da li smo imali kapaciteta za to - rekao je premijer Srpske.

Foto: RTRS

On je poručio gradonačelnicima i načenicima da Vlada ostaje njihov partner.

- I dalje ćemo uvažavati vaše stavove i prije donošenja svakog zakona, izmjena ili dopuna, uključićemo vas - rekao je Višković.

On je podsjetio da krajem juna ističe rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim zajednicama, te da se mora pronaći najbolje rješenje, usklađeno sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi.

Predsjednik Saveza opština i gradova Ljubišam Ćosuć rekao je da je Vlada Srpske uvijek bila prvi partner ovog saveza.

- Nikada nismo gradonačelnike i načelnike posmatrali po političkoj pripadnosti već po potrebi lokalnih zajednica - rekao je Ćosić.