latinica  ћирилица
16/04/2021 |  11:58 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Turkovićeva i dalje opstruiše imenovanje nadzornog tijela

Prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina nije razmatran na sjednici Savjeta ministara jer je, kako saznaje Srna, tu tačku sa dnevnog reda skinula ministarka inostranih poslova Bisera Turković.
Bisera Turković (Foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Bisera Turković (Foto: @MID_RF)Foto: Twitter

Ova odluka, koju je predložilo Ministarstvo pravde u Savjetu ministara, trebala je da bude razmatrana na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara.

Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena je u septembru prošle godine na sjednici Savjeta ministara, nakon dvije godine prolongiranja tokom kojih je Ministarstvo pravde nebrojnog puta urgiralo, a Turkovićeva je opstruisala usvajanje ovog dokumenta.

Ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša rekao je Srni da Savjet ministara nije razmatrao prijedlog odluke o imenovanju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina i da je ovaj materijal potrebno doraditi zbog činjenica da se osporavaju određena imena koja su predložena u nadzorno tijelo.

- Tvrdim da smetnje za donošenje odluke ne postoje, što ukazuje na namjerno usporavanje ovog procesa - rekao je Grubeša.

On je dodao da ga raduje što neimenovanje nadzornog tijela ne utiče u velikoj mjeri na provođenje aktivnosti i mjera predviđenih Revidiranom strategijom.