latinica  ћирилица
16/04/2021 |  12:22 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Petričević posjetio preduzeće Delfin trgotrans (VIDEO)

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je danas preduzeće Delfin trgotrans u Šnjegotini Velikoj i istakao da je strateško opredjeljenje Vlade Srpske očuvanje svakog radnog mjesta i nastavak poslovanja privrednih subjekata, uz nastavljeno kreiranje mjera pomoći i podrške privredi.
Ministar Petričević posjetio preduzeće "Delfin trgotrans" - Foto: RTRS
Ministar Petričević posjetio preduzeće "Delfin trgotrans"Foto: RTRS

On je pohvalio napore zaposlenih u ovoj porodičnoj firmi, koja uspješno posluje već dugi niz godina.

- Opredjeljenje Vlade Republike Srpske jeste da se podrže ovakvi privredni subjekti, koji zapošljavaju do 50 radnika. Ovdje je uspješno realizovan projekat nabavke savremene mašine za preradu drveta, jer je evidentno da je ovdje proces u razvoju i da sa svojim proizvodima izlaze na zahtjevna međunarodna tržišta - naglasio je Petričević.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske izdvojilo je za podršku privredi i prerađivačkoj industriji četiri miliona KM, a plan utroška tih sredstava usvojen je na sjednici Vlade Republike Srpske.

- U saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i Unijom udruženja poslodavaca tražimo najbolje modele za podršku privredi i prerađivačkoj industriji, koja je nosilac privrednog razvoja u Srpskoj, a ujedno nastojimo da obezbijedimo nova radna mjesta - zaključio je Petričević.

Preduzeće Delfin trgotrans je osnovano 1996. godine, trenutno ima 43 zaposlena radnika, a bavi se preradom drveta i proizvodnjom raznih proizvoda i poluproizvoda od drveta.

Operaciona menadžerka u preduzeću Nikolina Savić rekla je da proizvode rezanu građu i elemente za namještaj, parkete, višeslojne podove i briket.

- Izvozno smo orijentisani, preko 85 odsto proizvoda izvozimo u zemlje Evropske unije - rekla je Savićeva.

Ona je zahvalila Ministarstvu privrede i preduzetništva što je prepoznalo značaj i podržalo projekat nabavke nove savremene mašine, pogotovo u vrijeme epidemije virusa korona.

- Ovakvi podsticaji nam mnogo znače jer se u kontinuitetu razvijamo, a povećanje konkurentnosti je oslonjeno na uvođenje novih savremenih tehnologija - poručila je Savićeva, koja je zajedno sa dva brata nastavila porodični biznis koji je započeo njihov otac.

Direktor Privredne komore Srpske Pero Ćorić istakao je značaj opstanka porodične firme u situaciji kada mladi odlaze iz ruralnih područja.

- Nedostatak kvalitetne radne snage nadomjestili su nabavkom novih mašina i tako postižu odgovarajuću konkurentnost - kaže Ćorić.

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić upoznao je ministra Petričevića o činjenici da je opština većinom oslonjena na drvopreradu.

- Lokalna zajednica nastoji podržati ovaj sektor razvojem novih tehnologija. Istovremeno, stvaramo preduslove za razvoj privrede, a orijentisani smo na pokretanje startap i mikro preduzeća - rekao je Gligorić.

On navodi da opština ima najnižu stopu poreza na nepokretnost, povoljnu mogućnost gradnje, kao i podsticaje u smislu plaćanja renti i niz drugih olakšica za poslovanje privrednih subjekata.

Gligorić kaže da je na području opštine Čelinac trenutno 565 aktivnih tražilaca posla.