latinica  ћирилица
16/04/2021 |  12:33 ⇒ 12:56 | Autor: sputniknews.com

Vakcine sa Torlaka poslate u Moskvu na kontrolu

Plan je da se u prvom periodu na Institutu Torlak proizvodi četiri miliona doza vakcina Sputnjik, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i istakao da je pozvao ruskog ministra Denisa Manturova u posjetu Srbiji na početak proizvodnje vakcine krajem maja.
Institut Torlak (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Institut Torlak (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Popović je istakao da su u prethodna dva dana specijalisti sa Torlaka, sa ruskim stručnjacima, napunili 3.000 bočica komponente jedan i 3.000 bočica komponente dva.

Od tog broja, pojasnio je, po 1.100 bočica je poslato u Moskvu, na njihov glavni Institut Gamaleja, gdje će biti 21 dan, a specijalisti najpoznatijeg ruskog instituta analiziraće kompnente i donijeti odluku da li je Torlak spreman da otpočne proizvodnju.

- Nadamo se da će sve da bude u redu i da ćemo za 21 dan imati pozitivne informacije sa Gamaleja instituta - rekao je Popović za RTS.

Prema njegovim riječima, ako sve bude kako se očekuje, u šta je on siguran, krajem maja će početi proizvodnja.

- Supstanca koja će se dopremati u Torlak biće iz fabrike Gamaleja i ona će na specijalan način biti transportovana u Beograd na Torlak - rekao je Popović.

Nada se da će već početkom juna prvi građani biti vakcinisani vakcinom napravljenom u Srbiji, sa Torlaka.

- Za prvi period govorimo o proizvodnji četiri miliona vakcina u Torlaku do kraja godine, a onda će se krenuti bržom i većom dinamikom - rekao je Popović.