latinica  ћирилица
16/04/2021 |  13:06 ⇒ 13:07 | Autor: SRNA

Kojić: Na djelu opstrukcija procesuiranja zločina nad Srbima

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je cilj onih koji koče imenovanje članova Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina da ne počne implementacija ove strategije, a rezultat toga je opstrukcija procesuiranja odgovornih za zločine počinjene nad Srbima.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Ministar pravde u Savjetu ministra Јosip Grubeša izjavio je ranije da su bošnjački ministri u Savjetu ministara "zakočili" imenovanje novih članova Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije i da su nesporne činjenice bezrazložno učinili spornim.

Kojić ukazuje da je neformiranje Nadzornog tijela, koje u odnosu na prethodnu Strategiju ima mnogo veća ovlaštenja koja se odnose na sam nadzor nad provođenjem strateških ciljeva, još jedan nedopustiv vid opstrukcije.

- Razlozi zbog kojih oni ne žele da formiraju to Nadzorno tijelo, a oni se isključivo odnose na mene, su nesuvisli - rekao je Kojić.

On je istakao da rukovodi institucijom koja se isključivo bavi poslom istraživanja ratnih zločina i da je njegova kompetentnost, osim predstavnika pravosudne zajednice koji kao članovi Nadzornog tijela nemaju pravo glasa, i predstavnika Ministarstva pravde, najveća da bude u sastavu tog tijela.

- Očigledno je da je namjera da se Strategija ne implementira. Kao rezultat toga imamo neprocesuiranje zločina počinjenih nad Srbima u skladu sa normalnim i zadatim vremenskim okvirima - rekao je Kojić.

On je dodao da su Srbi zbog nepostojanja vremenskih okvira dovedeni u situaciju da Јovan Divjak, koji je nesporno odgovoran za zločine koji su počinjeni nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici, sada zbog smrti nikada neće odgovarati.

- Njihov cilj je da biološki nestanu svi Bošnjaci koji su počinili zločine, a taj cilj pokušavaju da provedu kroz usporavanje realizacije Strategije. Usporavali su je dvogodišnjim opstrukcijama njenog usvajanja, a sada se gubi vrijeme zato što neće da imenuju članove Nadzornog tijela jer žele da biologija učini svoje i da odgovorni za zločine počinjene nad Srbima ne budu procesuirani - rekao je Kojić.