latinica  ћирилица
16/04/2021 |  14:24 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Pahor odbacio ideje o promjeni granica na Balkanu

Predsjednik Slovenije Borut Pahor odbacio je ideje o promjeni granica jer smatra da to nije moguće mirnim putem, ali je naglasio da podržava proširenje EU na zapadni Balkan.
Borut Pahor - Foto: Screenshot
Borut PahorFoto: Screenshot

Pahor je na konferenciji za novinare govorio o situaciji na Balkanu, evropskoj perspektivi zemalja i nezvaničnom diplomatskom dokumentu.

On je rekao da nije upoznat o non-pejperu i da o njemu nije razgovarao sa premijerom Јanezom Јanšom, javlja 24.ur.

- Branim tezu da bi bilo najbolje da EU odluči da uključi sve zemlje zapadnog Balkana u EU - rekao je Pahor i pozvao lidere da sprovedu neophodne reforme.

Pahor je ocijenio da proširenje postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje.

- Spori tempo proširenja hladi povjerenje u evropsku perspektivu u ovim zemljama, a posljedice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje uticaja trećih zemalja - ocijenio je Pahor.

On je rekao da će proširenje EU spriječiti pojavu ideja o promjeni granica na zapadnom Balkanu, koje smatra opasnim.

- Kao predsjednik Slovenije posjetio sam BiH sedam puta. Tokom posljednje posjete, ni ranije ni kasnije, nisam bio upoznat o non-pejper dokumentu. Oštro se protivim ideji konačnog raspada Јugoslavije i promjeni granica - istakao je Pahor.

Slovenački predsjednik smatra da bi brži proces integracije svih zemalja zapadnog Balkana u EU značajno ojačao njihov princip teritorijalnog integriteta, riješio njihova bilateralna pitanja i značajno ojačao stabilnost i bezbjednost regiona i cijele Evrope.