latinica  ћирилица
16/04/2021 |  17:43 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Novalićeva sekretarica tražila mišljenje anesteziologa o respiratorima

Anesteziolog iz Travnika Aida Čorbeg izjavila je danas na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 respiratora da je Novalićeva sekretarica Bahra DŽako tražila od nje mišljenje o kvalitetu respiratora čije je specifikacije poslala mejlom.

Čorbeg je navela da je sa DŽakom, za koju je rekla da joj je komšinica i prijateljica, komunicirala i putem vibera, te da je u jednoj od poruka navela da se nikako ne smiju nabaviti transportni respiratori.

- Sjećam se da me je 1. aprila pozvala telefonom i tražila od mene mišljenje o respiratorima, da li valjaju ili ne. U mejlu sam dobila sliku respiratora "orej 3.000" za koji sam rekla da je dobar i da traže u tom smjeru. Rekla je da nema redovne tenderske procedure, da je vanredno stanje, tako sam shvatila. Za transportne respiratore sam rekla da nisu uredu i da to ne razmatraju - pojasnila je Čorbegova.

Ona je dodala da se u davanju mišljenja vodila isključivo specifikacijama, da nije gledala proizvođača, cijenu niti dobavljača, da se pri davanju mišljenja vodila specifikacijom aparata s obzirom na to da je anesteziolog, prenose federalni mediji.

- U jednoj poruci dobila sam sliku transportnog respiratora za koji sam rekla da ne dolazi u obzir, a Bahra je odgovorila da će upoznati premijera, a on neka odluči. Dobijala sam slike i specifikacije više respiratora, samo sam gledala one koji se mogu iskoristiti u jedinicama intenzivnog liječenja - rekla je Čorbegova.

Ona je navela da je u poruci od DŽake dobila i specifikaciju respiratora "ICU ventilator" koji je bio imenovan šifrom, a po specifikaciji je utvrdila da zadovoljava kriterijume za liječenje oboljelih od kovida.

Ona je putem vibera poslala DŽaki kontakte firmi koje se bave nabavkom respiratora da bi olakšala nabavku, a u jednoj od poruka DŽaka joj je napisala: "Ne znam što je premijer uzeo ovo da radi, sve je prebacio na kabinet".

Tužilac Mirza Hukelić pitao je svjedoka da li je ikada čula za respirator pod oznakom "ACM 81 A", a ona je odgovorila da je iz medijskih izvještaja saznala za tu vrstu aparata.

Novalićev branilac Vasvija Vidović pitala je svjedoka da li je znala kakvi su uslovi za nabavku respiratora vladali tada na tržištu, na šta je ona odgovorila da je iz medija saznala "da je opšta trka za nabavku i da se sve države bore da dođu do respiratora, ali da joj nije poznato da su Amerika i EU zabranile izvoz respiratora".

Svjedočila je i Šejla Cilović Lagarija, zaposlena u Federalnom zavodu za javno zdravstvo, koja je ispričala kako joj je direktor Zavoda Davor Pehar rekao da s koleginicom Aidom Ramić Čatak sačini analize stanja i potreba za medicinskom opremom.

Analiza je zatražena na sastanku kojem su prisustvovali i Goran Čerkez i Marina Bera. "Poslali smo svim kantonalnim zavodima da nam pošalju šta nedostaje od medicinske opreme i sa čime raspolažu. Na osnovu toga, nakon pet dana sačinili smo analizu. Objedinili smo podatke", navela je Lagarija.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Јelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić. Riječ je o respiratorima vrijednosti 10.530.000 KM, koje je iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina".