latinica  ћирилица
16/04/2021 |  19:02 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Sporni "non pejper" usijao Balkan (VIDEO)

Neslužbeni dokument koji je navodno slovenački premijer Јanez Јanša uputio u Brisel, a u kojem se najavljuje da će jedan od prioriteta slovenačkog predsjedavanja Uniji od 1. jula, biti "završetak raspada Јugoslavije", usijao je Balkan.
Mapa - "Non-paper" (Foto:News1.mk) -
Mapa - "Non-paper" (Foto:News1.mk)

Portparol Evropskog Savjeta Simon Piperidis prvobitno je odbio da komentariše te navode, a potom nam je odgovorio da nisu primili tzv. "non pejper" tog sadržaja.

I danas reagovanja na dokument koji govori o promjenama granica u regionu.

Uskomešao se Balkan, zadrhtale "avnojevske" granice država, nastalih raspadom SFRЈ. Regionom odjekuju poruke o mirnom razlazu, razdruživanju, pripajanju, praćene odobravanjem i prijetnjama ratom.

"Lavinu" je pokrenuo non pejper, dokument za koji Primož Cirman, urednik slovenačkog portala koji ga je objavio, tvrdi da je stvaran.

- Mi ne znamo ko je autor tog dokumenta jer nema ni glavu ni potpis, je li nastao u Ljubljani, Budimpešti ili Beogradu, ali znamo iz nekoliko izvora da ga je slovenačka strana proteklih mjeseci distribuirala na različite kanale - navodi Cirman.

Slovenački predsjednik Borut Pahor danas se pravda da nije vidio sporni "non pejper" i da je prijatelj BiH.

Američka ambasada u Sarajevu poručuje da je budućnost BiH, kao jedinstvene države. Bakir Izetbegović izražava zabrinutost što u pojedinim krugovima EU pokreću temu prekrajanja granica, a Dragan Čović poziva na reforme da ne bi govorili o razlazu.

Njegov kolega iz Doma naroda Sredoje Nović, pak, uvjeren je da je bez ozbiljnog dogovora, BiH pred "pucanjem".

- Ukoliko lideri ne riješe najkrupnije pitanje, a to je kakvu BiH želimo u budućnosti, ne želimo - nego kakvu možemo imati, duboko sam ubijeđen da se BiH rastače po svim svojim šavovima - ističe Nović.

Anonimni autor "non pejper" dokumenta stabilizaciju Balkana vidi kroz ukrupnjavanje nacionalnih država.

Samoproglašeno Kosovo pripaja Albaniji, s tim što bi sjeverni, srpski dio, dobio poseban status.

Republika Srpska ujedinila bi se sa Srbijom, a većinski hrvatski kantoni pridružili bi se Hrvatskoj.

Bošnjaci bi dobili nezavisnu državu.

Niko od evropskih zvaničnika ne želi javno da priča, a ipak je predmet razmišljanja u pojedinim članicama Unije - kažu analitičari.

- To su posebno shvatile zemlje u Istočnoj i Centralnoj Evropi koje su prošle sličan proces ekonomske i političke tranzicije i koje su ukazale da BiH ne funkcioniše - naglasio je Željko Budimir, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

- Srbi i Hrvati ne žele BiH, Bošnjaci ne žele ovakvu BiH već unitarnu, centralizovanu, pod sopstvenom hegemonijom. Sve je to recept za raspad. Da li će taj raspad biti miran ili ne, odgovor je jasan, biće miran - kategoričan je Dragomir Anđelković, politički analitičar iz Beograda.

Mirni razlaz u BiH nije novina. Kao opcija bio je i na pregovorima u Ženevi 1993. Formulu "Unija sa tri republike" koje bi kasnije imale pravo na samostalnost, odbila je bošnjačka strana.

Tako je, umjesto mira, rat potrajao još dvije godine.