latinica  ћирилица
16/04/2021 |  19:10 ⇒ 19:29 | Autor: SRNA

Lavrov: "Non pejper" - opasna igra, razgovori o "velikoj Albaniji" provokacija

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je da su igre oko granica u Evropi i slovenački "non pejper" veoma opasne, dok je razgovore o "velikoj Albaniji" nazvao provokacijom.
Sergej Lavrov (@MID_RF) - Foto: Twitter
Sergej Lavrov (@MID_RF)Foto: Twitter

 - Što se tiče granica u Evropi, uključujući granice država nastalih od bivše Јugoslavije, treba se samo sjetiti kako naši zapadni partneri, uključujući EU i NATO čiji je član i Slovenija, usrdno pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje poslijeratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike - rekao je Lavrov nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Kada se tim pitanjem bave oni koje Zapad štiti, dodao je Lavrov, onda je stav Brisela potpuno drugačiji.

- Smatram da su to veoma opasne igre. Postoji rezolucija 1244 i nju niko nije ukidao. Odgovorni političari, tim pre rukovodioci vlada nemaju prava da iznose ideje koje grubo podrivaju samu koncepciju sadržanu u toj rezoluciji - poručio je Lavrov, prenosi "Sputnik".

On je u osvrtu na dešavanja u vezi sa Kosovom i Metohijom rekao da su razgovori o "velikoj Albaniji" provokativni i da Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz NATO-a da zaustave takva raspoloženja, jer smatra su to neprihvatljive i štetne ideje.

- Razgovori o "velikoj Albaniji" traju više godina i mi uvek pozivamo naše kolege iz EU i NATO, koje štite Prištinu, da prekinu takva raspoloženja i spriječe forsiranje takve retorike - naveo je Lavrov.