latinica  ћирилица
17/04/2021 |  07:36 ⇒ 08:35 | Autor: SRNA

Kolovozi uglavnom suvi, oprezno na dionicama kroz usjeke

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija nesmetano, po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Stanje na putevima - Foto: RTRS
Stanje na putevimaFoto: RTRS

Zbog odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na dionici regionalnog puta Mrakovica-Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac-Mrakovica saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Počela je izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnih puteva Milići-Vlasenica-Han Pijesak i Vlasenica-Tišća, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja.

Zbog radova, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu na dionici Karakaj 2-Drinjača, pa se vozači mole da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dijelu magistralnog puta Bijeljina-Brčko u toku je uređenje puta, pa se saobraćaj odvija naizmjenično, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izvođenja radova, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Crkvina-Modriča jedan, a saobraćaj reguliše privremena signalizacija, kao i na dionici magistralnog puta Kozarac-Lamovita.

Zbog radova na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, dionica Kozarac-Lamovita-Verići, saobraćaj se odvija usporeno, pa vozačima skrećemo pažnju da voze opreznije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u mjestu Klakar Donji od 8.00 do 15.00 časova radnim danima biće obustavljan saobraćaj u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. Obustava se neće izvoditi vikendom i u dane praznika, a radovi su planirani do 30. novembra.

Na regionalnom putu Čajniče-Miljeno u mjestu Luke zbog aktiviranja klizišta saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Јezero-Šipovo saobraćaj će biti povremeno obustavljan od 7.00 do 17.00 časova, po potrebi u trajanju do jedan čas.

Izmijenjen je režim saobraćaja na dionicama Јezero-Šipovo i Stari Majdan-Lamovita na kojim se vrši rekonstrukcija.

Zbog deminiranja na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje u mjestu Gornji Božinci od 8.15 do 15.05 časova radnim danima dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dionicama Klašnice jedan-Gornja Vijaka jedan, kao i Modriča jedan-Vukosavlje /Јakeš/-Podnovlje-Šešlije-Јohovac-Rudanka-Doboj- entitetska granica /Karuše/ saobraćaj reguliše privremena signalizacija jer su u toku.

Izmijenjen je režim saobraćaja zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, a zbog rekonstrukcije na dionici regionalnog puta Tedin Han-entitetska granica/Križ/.

Na dionicama puteva međuentitetska linija Ledenice-Crkvina-Modriča-Јohovac-auto-put-Prnjavor, međuentitetska linija Stanić Rijeka-Doboj-Derventa-granični prelaz Brod, međuentitetska linija Blaževac-Obudovac i međuentitetska linija Stanić Rijeka-međuentitetska linija Karuše kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, pa je potrebno da se voziopreznije i poštuju uputstva.

U toku je i izgradnja mini hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica sa Crnom Gorom /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izvođenja radova obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rudarska/-Srpske Toplice, a počeli su radovi na rehabilitaciji lokalnog puta Saračica-Čokorska Polja, zbog čega se saobraćaj od 7.00 do 17.00 časova na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

U Federaciji BiH, zbog sanacije na putu Kaonik-Busovača /na ulazu u Busovaču/, od 8.00 do 17.00 časova saobraća se naizmjenično jednom trakom, a moguće su i kraće obustave.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Јablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Od 23.00 do 4.30 časova saobraćaj se kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija /Simin Han-Caparde/ saobraćaj se od 22.00 do 6.00 časova obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Јasen /Prozor-Јablanica/. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila nosivosti veće od 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar /obilaznica oko Širokog Brijega/, Stolac-Hutovo /mjesto Cerovica/, Posušje-Tomislavgrad /naselje Čitluk/ i Banovići-Ribnica /na izlazu iz Banovića/.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Na prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona, koji ne smije biti stariji od 48 časova.