latinica  ћирилица
17/04/2021 |  12:01 ⇒ 12:04 | Autor: SRNA

Golić: Završene dvije faze aktivnosti na lokaciji Incel

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske će putem Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost sufinansirati projekat remedijacije zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni Incel, rekla je Srni resorna ministarka Srebrenka Golić.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Golićeva je navela da je riječ o projektu "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom sektoru upravljanja otpadom - Izrada projekta remedijacije i rekultivacije zemljišta na lokaciji Incel".

Ona je dodala da se UNDP obratio Ministarstvu i Fondu sa zahtjevom za sufinansiranje projektnih aktivnosti u okviru realizacije projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom sektoru upravljanja otpadom".

- U okviru projekta, koji finansira Vlada Švedske, a sprovodi kancelarija UNDP u BiH, završene su dvije faze aktivnosti na lokaciji `Incel` u Banjauci u ukupnoj vrijednosti od 260.000 dolara donatorskih sredstava - rekla je Golićeva.

U prvoj fazi, koja je trajala od avgusta do decembra 2019. godine, navela je Golićeva, obavljena je preliminarna procjena zagađenosti lokacije poslovne zone "Incel" na kojoj su bili angažovani međunarodni eksperti.

- Zadatak je bio da se, prema usvojenoj metodologiji, obavi preliminarna procjena rizika po životnu sredinu i zdravlje ljudi od zagađenosti, na osnovu analize situacije na terenu i dokumentacije operativnog tima koji je imenovan od resornog ministra, a koji su činili predstavnici relevantnih institucija u Srpskoj - dodala je Golićeva.

Ona je navela da je, na osnovu preliminarne procjene rizika, izrađen inicijalni konceptualni model lokacije.

Prema njenim riječima, rezultat ovih aktivnosti su zaključci i preporuke za naredne korake i aktivnosti koje je neophodno sprovesti kako bi se dobila kompletna slika o stanju zagađenosti polihloriranim bifenilima na lokaciji, na osnovu čega su predložene konkretne mjere.

Druga faza, kaže ona, od juna do kraja septembra 2020. godine obuhvatila je uzimanje i analizu uzoraka zemljišta na zagađenost polihloriranim bifenilima u poslovnoj zoni "Incel".

- Ovu fazu je realizovala kompanija Dekonta iz Češke, koja je akreditovana za pružanje specijalnih usluga u oblasti remedijacije zemljišta na zagađenim lokacijama - navodi Golićeva.

Ona ističe da su na osnovu obavljenih terenskih radova i laboratorijskih analiza sačinjeni stručni izvještaji o terenskim radovima, procjeni zagađenosti, te izvještaj o procjeni tehnologija za sanaciju lokacije zajedno sa listom prioritetnih aktivnosti za one lokacije gdje su identifikovani određeni rizici po ljudsko zdravlje i ekosistem.

Golićeva kaže da je kao sljedeći korak potrebno sačiniti projekat remedijacije i rekultivacije zemljišta na lokaciji Incel u skladu sa Pravilnikom o sadržaju projekata remedijacije i rekultivacije.

Procijenjeno je da je za izradu Projekta remedijacije potrebno izdvojiti 150.000 dolara, od kojih će 40.000 dolara biti izdvojeno putem navedenog projekta.

- Imajući u vidu značaj problematike za Banjaluku i Republiku Srpsku u cijelosti, kao i činjenicu da bi projekat remedijacije bio završni i posljednji dokument prije početka sanacije lokacije, neophodno je da se izdvoji 110.000 dolara od Vlade Srpske - naglasila je Golićeva.

Konstrukcija finansiranja je zamišljena tako da u njoj učestvuje Fond sa 160.000 KM, a preostali iznos da se sufinansira iz sredstava projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom sektoru upravljanja otpadom" koji finansira Vlada Švedske.