latinica  ћирилица
17/04/2021 |  16:29 ⇒ 16:47 | Autor: SRNA

Vježbe disanja bitne kod djece astmatičara

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović posjetio je danas članove Udruženja građana oboljelih od astme Anemona koji ovaj vikend provode na Kozari pod njegovim sponzorstvom.
Dalibor Pavlović posjetio članove Udruženja UG "Anemona" - Foto: SRNA
Dalibor Pavlović posjetio članove Udruženja UG "Anemona"Foto: SRNA

- Moja podrška počela je kad sam shvatio na koji način ovo udruženje nastoji da pomogne svojim članovima, pogotovo bolesnoj djeci. Tada sam lično pomogao da se organizuje jedan ovakav boravak na planini i obećao sam da će grad koliko bude u mogućnosti podržati njihove aktivnosti - rekao je Pavlović.

On je dodao da je i ovaj put Anemoni pomogao kao čovjek da tokom vikenda borave na Kozari, a da će grad i on kao gradonačelnik stajati iza projekata koji budu provodili u narednom periodu.

- Imaće ovo udruženje podršku grada Prijedora mnogo veću nego što je to bilo u proteklom periodu kada vidimo kako djeca ovdje lakše i bolje dišu, kako su srećni i veseli, smatram da je naš zadatak i misija da omogućimo djeci da ovdje načine korake koji će pomoći njihovom zdravlju - istakao je Pavlović.

Predsjednik Udruženja Ilinka Macura izjavila je novinarima da je ovo praksa koja se redovno provodi, te da je prošle godine bilo čak sedam odlazaka na Kozaru, a da im je u ovoj godini ovo drugi boravak na ovoj planini.

- Ovdje je za djecu zaista divno, oni stvarno dišu i osjeti se promjena jer uzimaju manje terapija. Za djecu astmatičare je sigurno jedan odlazak kod doktora manje - rekla je Macura.

Ona je dodala da se tokom boravka na planini organizuju "astma škole" i "škole disanja", te da svoje članove informišu kako da se izbore sa ovom bolešću.

- Vježbe disanja su zaista bitne kod djece astmatičara, jer ako ne nauče pravilno disati neće moći ni pravilno uzeti terapiju - naglasila je Macura i zahvalila gradonačelniku na razumijevanju i podršci koju im je do sada pružio.

Udruženje Anemona je jedino takvo udruženje u BiH i okuplja oko 700 članova, među kojima je najviše djece oboljele od astme uzrasta do 17 godina.