latinica  ћирилица
17/04/2021 |  19:26 ⇒ 18/04/2021 | 08:44 | Autor: RTRS

Da li će najavljeno povećanje plata uticati i na primanja u realnom sektoru? (VIDEO)

Zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, policiji i administraciji pravosuđa u Srpskoj zadovoljni su najavom o povećanju plata.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

U granskim sindikatima spremni su za nastavak pregovora sa Vladom o iznosu povećanja. Smatraju da bi to trebalo uticati i na primanja u realnom sektoru. S tim su saglasni i poslodavci, ali traže smanjenje stope oporezivanja rada.

Maja Pastuović, nastavnik je engleskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Banjaluci kaže da je povećanje plata dobro došlo za kućni budžet u vrijeme kada cijene životnih namirnica rastu. Napominje da će povećanje dobro doći i za ostale stvari.

- Povećanje je prije svega priznanje prosvjetnim radnicima za njihov rad i trud u vaspitanju djece koji je primjećen - smatra ona.

Tako misle i u Sindikatu obrazovanja, ali i u drugim granskim sindikatima, čiji članovi bi uskoro trebalo da dobiju veću platu. Dok sa predstavnicima Vlade Srpske ne sjednu za sto , većina sindikalaca , ne želi da licitira koliko bi povećanje ličnih dohodaka trebalo da bude. Moguće je da ide u dva pravca.

-  Da li  će to biti kroz zakon o platama ili će biti kroz povećanje cijene rada - navodi predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Srpske Anica Јondić.

Dragan Gnjatić predsjednik Sindikata obrazovanja ističe da povećanje ne treba biti simbolično već osjetno i značajno ali opet ne pretjerano, već prihvatljivo povećanje.

U Sindikatu zdravstva smatraju da bi platu radnicima u ovoj grani trebalo povećati kroz cijenu rada. Imaju i prijedlog.

- Naš zahtjev da se podigne cijena rada sa 145 na 165 KM - kaže Nikola Crnčević predsjednik Sindikata zdravstva.

Pregovori koji slijede trebalo bi da pokažu najbolju formulu po kojoj će obećanje o većim platama biti i ostvareno. Veća primanja kod ovih budžetskih korisnika otvaraju i pitanje većih ličnih dohodaka i u relanom sektoru. Poslodavci smatraju ako do toga ne dođe ponovo će radnici iz realnog prelaziti u javni sektor što nije dobro. Spremni su da povećaju platu, ali imaju i određene uslove.

- Ukoliko ste spremni da povećate plate u javnom sektoru onda bi trebalo da vratite stope poreza rada na 2008. godinu - rekao je Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca.

To bi značilo da umjesto dosadašnjih 32, 8 odsto ukupna stopa oporezivanja bude 28 procenata.