latinica  ћирилица
17/04/2021 |  19:35 ⇒ 18/04/2021 | 08:46 | Autor: RTRS

Rekonstrucija prijedorske Psihijatrije (VIDEO)

Dođe li do povećanja broja inficiranih od virusa korona na području Prijedora, novi kovid pacijenti biće smješeteni u prizemlje objekta prijedorske Psihijatrije. Rekonstrukcija ovog objekta, koji je smješten uz centralni - prijedorske bolnice, je u toku.
Rekonstrucija prijedorske Psihijatrije - Foto: RTRS
Rekonstrucija prijedorske PsihijatrijeFoto: RTRS

Do kraja godine trebalo bi da počne rekonstrukcija i centralnog objekta i obnavljanje opreme, što je tokom nedavne posjete Prijedoru, najavio srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Već godinu, ljekari i medicinsko osoblje prijedorske bolnice na prvoj su liniji odbrane u borbi s kovidom. Dođe li do povećanog priliva oboljelih, prizemlje objekta Psihijatrije, koje se rekonstruiše u okviru projekta energetske efikasnosti, potpuno je spremno i predstavlja dodatne smještajne kapacitete.

- To je finansirala Svjetska banka zajedno s Ministarstvom za ekologiju i prostorno uređenje Republike Srpske, 550.000 maraka su kompletni radovi na psihijatrijskoj zgradi. Na gornjem spratu imamo 27 kreveta, a na donjem 24 kreveta - rekao je Andrija Vukotić v. d. direktora ЈZU Bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor .

Dalibor Pavlović gradonačelnik Prijedora dodao je da je planiran završetak zgrade za nekih mjesec dana.

- Smatramo da će tada zgrada biti u potpunosti opremljena i spremna da primi sve one pacijente kojima liječenje bude neophodno - rekao je Pavlović.

Tokom posjete Prijedoru, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je i rekonstrukciju bolnice, sa novim aneksima i obnovom opreme. Objekat su već obišli predstavnici Republičke direkcije za obnovu i razvoj.

- Prvo ide obnova objekta po programu energetske efikasnosti kao po programu psihijatrijske zgrade, znači krov, termoizolacija, fasada, otvori oko objekta, onda unutra elektro instalacije, vodovodne instalacije, sanitarni čvorovi, liftovi koji su nam propali, agregat koji nam je isto star 35 godina - kaže Vukotić.

Na svakom odjeljenju bolnice, utvrđeno je šta je neophodno nabaviti od medicinske opreme. Očekuje se i proširenje infektološkog i onkološkog odjeljenja, ali i otvaranje Odjela za palijativnu njegu. Prijedorska bolnica, sa 500 zaposlenih, je regionalna i u njoj zdravstvene usluge primaju pacijenti iz svih krajeva ove regije, ali i iz susjedne Federacije.