latinica  ћирилица
17/04/2021 |  20:47 | Autor: sputniknews.com

FSB spriječio atentat na Lukašenka

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je dvije osobe koji su planirali da sprovedu vojni puč u Bjelorusiji 9. maja.
Aleksandar Lukašenko (Foto: documentarytube.com) -
Aleksandar Lukašenko (Foto: documentarytube.com)

Kao i da tom prilikom da izvrše atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, saopštio je FSB.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Bjelorusije i Јurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – i bjelorusko i američko.

Akcija je sprovedena u saradnji sa bjeloruskim Komitetom za državnu bezbjednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni puč "po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista".

Kako je prenijela bjeloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko mesindžera, a potom su riješili da organizuju susret u Moskvi sa određenim bjeloruskim generalima koji bi bili uključeni u cijeli proces.

Iz FSB-a navode i je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom puča zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Bjelorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmijene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mjesto predsjednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja "Komitet nacionalnog pomirenja".

FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati bjeloruskoj strani radi procesuiranja.