latinica  ћирилица
18/04/2021 |  13:47 | Autor: SRNA

Derventa: Osveštan spomenik poginulim borcima i civilima

U Derventi je danas osveštan Spomenik u parku kod Starog mosta na rijeci Ukrini, na kojem su ispisana imena 43 poginula borca Vojske Republike Srpske i šest civilnih žrtva proteklog rata.
Polaganje vjenaca u Ukrini - Foto: SRNA
Polaganje vjenaca u UkriniFoto: SRNA

Nakon osveštanja spomen-obilježja, služen je parastos, a potom su položeni vijenci i prislužene svijeće.

Nekadašnji pripadnik 27. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske Vojislav Sibinčić rekao je da je 14 poginulih boraca iz Mjesne zajednice Ukrina.

- Ostali čija su imena ispisana na spomenik došli su da žive u našu mjesnu zajednicu iz drugih krajeva i sa sobom su donijeli posmrtne ostatke najmilijih - naveo je Sibinčić.

Јovo Ristić, čiji je brat Rodoljub poginuo 1992. godine na ozrenskom ratišu i koji je posmrtno odlikovan Medaljom majora Milana Tepića za iskazanu hrabrost, rekao je da je ovaj spomenik odavno trebalo da bude osveštan, jer je podignut u spomen na one koji su dali živote za Republiku Srpsku.

On kaže da je njegov brat bio maloljetni borac Vojske Republike Srpske, koji je odrastao u višečlanoj porodici sa devetoro djece na Ozrenu, a poginuo je braneći kućni prag na Vijencu krajem 1992. godine.

Vijence su na spomenik položili članovi porodica ubijenih, delegacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i opštinske Boračke organizacije.

Vijenac je položio i predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović, a u ime gradonačelnika Dervente izaslanik Staniša Mikerević, koji je i šef Odsjeka za boračko invalidsku zaštitu, te delegacije političkih partija.