latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:08 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Koji su vam dokumenti potrebni za prelazak granice? (VIDEO)

Od ovog mjeseca blago je liberalizovan režim ulaska u Hrvatsku za državljane trećih zemalja u koje se ubraja BiH.

Sada se za ulazak u ovu zemlju priznaju i brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice Evropske unije. Za razliku od Hrvatske, Crna Gora i Srbija, otvorile su granice za državljane BiH. Kako i sa kojim dokumentima preći u region - istraživala je naša ekipa iz Trebinja.

Po novim pravilima, za ulazak u Hrvatsku potreban je negativan PCR ili brzi antigenski test, potvrda o prebolovanom kovidu 19, ne starija od pola godine ili potvrda o završenoj vakcinaciji, od koje je prošlo najmanje 14 dana.

- Prilikom ulaska Republiku Hrvatsku na graničnom prelazu se moraju pokazati antigenski testovi koji su izdati od strane laboratorije koji se nalazi na zajedničkoj listi koju su priznale članice EU ili imati PCR test ne stariji od 48 sati. Ulaz je dozvoljen i u slučaju potvrde da su preboljeli virus korona ili da su primili drugu dozu vakcine protiv virusa korona - rekao je voditelj Službe za granicu PU dubrovačko-neretvanske Antun Ljubić.

Vakcinacija, PCR test ili dokaz da ste prebolovali virus koronaključni su elementi "kovid pasoša". Osim njih, za prelazak granice potrebno je navesti i razlog putovanja. Detaljno su regulisani i uslovi prelaska granice za porodice sa djecom.

- Djeca mlađa od sedam godina koja granicu prelaze sa roditeljima izuzeta su pomenutih pravila, što znači da ne moraju posjedovati negativan test niti potvrdu o tome da li su prebolovali virus korona - dodao je Ljubić.

Potvrda da ste preboljeli virus korona izdaje se isključivo kod porodičnog ljekara, na lični zahjev pacijenta, koji je zaveden u sistem zdravstvene ustanove.

- U informacionom sistemu postoje kovid dokumenti i taj obrazac se tačno zove potvrda o preležanoj bolesti, znači izdaje se na osnovu pozitivnog PCR nalaza i vrijedi nekih pet i po mjeseci, potom računar automatski izbaci potvrdu koja je ozbiljna i na sebi ima označen bar kod - kaže Tatjana Bošnjak načelnica porodične medicine u Domu Trebinje.

Ljekar porodične medicine izdaje i potvrdu o vakcinaciji.

- Pacijenti koji su vakcinasani, odnosno revakcinisani drugom dozom dobijaju popunjenu potvrdu koju donose svom porodičnom ljekaru na uvid i na osnovu te potvrde se upisuju podaci i izdaje pacijentu potvrdu o izvršenoj vakcinaciji. Potvrda je prevedena i na engleski jezik - dodala je Bošnjak.

Granični prelaz Gornji Brgat između Trebinja i Dubrovnika, ranije je bio poznat po višečasovnim čekanjima, naročito u ljetnim mjesecima. Danas, u vrijeme pandemije, ovaj prelaz koriste isključivo Trebinjci zaposleni u Dubrovniku.

Za radnike iz Hercegovine, koji svakoga dana prelaze ovu granicu za ulazak u Hrvatsku neophodna je samo potvrda poslodavca o zaposlenju.

Radnici koje smo zatekli na Graničnom prelazu potvrđuju da su pasoš, radna dozvola, dovoljni za ulazak u Hrvatsku. 

Nove uslove prelaska granice Krizni štab Hrvatske definisaće za 15 dana. Ako je suditi po najavama ministara spoljnih poslova BiH i Hrvatske, do ljeta bi trebalo da bude olakšan prelaz državne granice za građane BiH.

Za razliku od Hrvatske, Crna Gora i Srbija otovrile su svoje granice za bh. državljane. Ipak, zavisno od epidemiološke situacije, pravila se mogu promijeniti, pa bez provjerenih informacija ne bi trebalo kretati na put.