latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:10 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Јavni poziv za podsticaje za nabavku nove opreme u privredi (VIDEO)

Kako bi spriječila negativne posljedice pandemije, Vlada Srpske naredne sedmice objavljuje javni poziv za podsticaje za nabavku nove opreme u privredi. Za ove namjene usvojen je plan utroška novca. Za subvencionisanje poslodavaca, koji kupe novu mašinu, iz budžeta su obezbijeđena četiri miliona maraka. Dva puta više nego prošle godine.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

Sačuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta, podići konkurentnost i olakšati poslovanje domaćim preduzećima u vremenu ekonomske krize izazvane pandemijom. Upravo ovo cilj je davanja podsticaja poslovnoj zajednici za nabavku savremene opreme. Pravo da konkurišu imaju i velika preduzeća, ali je ovaj put fokus je stavljen na manja preduzeća.

- Gdje se podrazumjeva da će najmanje 20 odsto sredstava biti namjenjeno za manje privredne subjekte koji zapošljavaju do 50 radnika - rekao je Vjekoslav Petričević ministar privrede.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske istakao je da je vrijeme za uvođenja novih tehnologija.

- A, za takve nove tehnologije potrebna je pomoć viših nivoa vlasti - dodao je on.

Oni koji su ranije dobijali subvencije smatraju da je 15 odsto na ukupnu vrijednost opreme simboličan procenat. Ali kažu da su ovakvi podsticaji značajna pomoć poslovanju.

- Ovakve podrške bi trebalo biti u što većem broju - smatra Nikolina Savić preduzeće Delfin trgotrans.

Iz budžeta za ove namjene planirano je dvostruko više sredstava nego prošle godine,četiri miliona maraka.

A da je povećanje podsticaja za nabavku nove opreme opravdano, najbolje pokazuje primjer iz drvoprerade – kolika je konkurentnost preduzeća iz EU u odnosu na naša.

- Nedostatak kvalitetne radne snage može se nadoknaditi novim mašinama gdje će pojedine mašine zamjeniti desetine radnika, da Srpska uđe u fazu digitalizacije i  da povećamo konkurentnost i kvalitet - dodao je Ćorić.

Јavni poziv biće objavljen naredne sedmice na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske. Prošle godine, za subvencije za novu opremu konkurisalo je 139 preduzeća. Njih 94 je ispunilo uslove.