latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:12 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Srpska dobija Centar za razvoj i unapređenje kinematografije (VIDEO)

Republika Srpka dobija Centar za razvoj i unapređenje kinematografije. Cilj je očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta.
Snimanje filma - Foto: RTRS
Snimanje filmaFoto: RTRS

Osnivanjem Centra daje se podrška domaćoj audio-vizuelnoj produkciji i omogućava regulisanje odnosa prema stranim produkcijama, koje snimaju na teritoriji Srpske.

Odlukom Vlade Srpske osnovan je Centar za razvoj i unapređenje kinematografije. Podrška je to domaćoj produkciji. Kinematografija sada dobija i institucionalne okvire, što do sada nije bio slučaj.

- To je prvenstveno podrška domaćem audio-vizuelnom djelu, koprodukcioni odnosi i odnos prema stranim produkcijama koje snimaju na teritoriji RS, izrada strateških dokumenata koje treba da reguliše oblast filmske produkcije u Srpskoj, uspostavljanje Centra koji bi okupili stručne ljude koji bi radili u kreiranju samih programa - kaže Natalija Trivić ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Filmovi poput Dare iz Јasenovca i filmski projekat Djeca Kozare, Loradana Zafranovića dali su vjetar u leđa i bili podsticaj za osnivanje ovakve institucije i prepoznavanje važnosti filma.

- Filmski centar koji će se osnovati kao nacionalna institucije je vrlo značajan zato što će se na jednom mjestu odlučivati o filmskim projektima od nacionalnog značaja. Za sve takve filmove centar će da izdvaja sredstva i značiće da iza tih filmova stoji država - smatra Snježan Lalović.

Anja Ilić, glumica iz Srpske koja u filmu Dara iz Јasenovca tumača lik Darine majke kaže, osnivanje Centra prilika je da domaći autori pokažu svoje ideje i na najbolji način predstave i sebe i Republiku Srpsku.

- Veoma je važno jer može da pokaže koliko je film važan i koliko može u najboljem svjetlu da predstavi jedan narod, jednu naciju, jednu državu - dodala je ona.

Oblast filma potrebno je institucionalno urediti, tako da je od velikog značaja osnivanje ovakvog centra.

- Filmski centri generalno znače prije svega da postoji produkcija i da država garantuje produkciju i da postoji konkurs i budžet, što do sada nije bio slučaj, odnosno mogao je da postoji ali nije morao - naveo je Saša Hajduković režiser.

Ako u rad Centra budu uključeni stučni ljudi, onda to može da odredi kinematografiju na pravi način, smatraju filmski radnici. Za njih je važno da iza projekata bude neko ko će ih podržati .