latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:29 | Autor: SRNA

Golić: Tražimo da i naši eksperti učestvuju u istražnim radnjama

Ministarka za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je resorno ministarstvo tražilo da domaći eksperti paralelno sa vlastima Hrvatske učestvuju u istražnim radnjama na planiranom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

- Mi smo tražili putem ekspertskog i pravnog tima da se omogući našim ekspertima da učestvuju paralelno u istražnim radnjama koje bi eventualno provodile vlasti Hrvatske - rekla je Golićeva za ATV.

Ona je navela da se resorno ministarstvo u tom smislu nekoliko puta obraćalo Ministarstvu spoljnih poslova u Savjetu ministara da sa hrvatskim šefom diplomatije omogući domaćim ekspertima ulazak na taj lokalitet.

Hrvatska strana je izabrala firmu koja će sprovoditi sve procedure počev od izdavanja određenih dozvola, izrade studije uticaja na životnu sredinu, izvođenje istražnih radnji.

Iz Koordinacionog ekspertskog i pravnog tima, kao i resornog ministarstva Republike Srpske ukazuju da BiH nema adekvatne informacije na osnovu kojih bi se ravnopravno, u istom ritmu kao i Hrvatska, bavila naučnim i stručnim istraživačkim poslovima na planiranom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

Savjet ministara je usvojio izvještaj o radu Koordinacionog ekspertskog i pravnog tima koji se bavi pitanjem odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Na prethodnoj sjednici Savjeta ministara je donio odluku kojom od Ministarstva inostranih poslova traži da se aktivno uključe kroz diplomatsko-konzularnu mrežu, kako bi predstavnici pravnog i ekspertskog tima dobili potpune podatke.

Zatraženo je da se uključi i Direkcija za EU integracije, jer je potrebno da Brisel zna kakav je stav institucija u BiH kada je u pitanju odlagalište na lokaciji Čerkezovac.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose u Savjetu ministara Staša Košarac kaže da nije korektno da je Ministarstvo inostranih poslova u nekom zapećku, dok entiteti i lokalne zajednice - 14 opština Republike Srpske i Federacije BiH ulažu napore za rješavanje ovog pitanja.