latinica  ћирилица
19/04/2021 |  07:36 ⇒ 08:01 | Autor: SRNA

Bošnjački ministri u Savjetu ministara stopiraju izbor nasljednika DŽakule

Bošnjački ministri u Savjetu ministara zaustavili su raspisivanje konkursa za imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a i dalje je na čekanju potvrda smjene Miloša Lučića sa pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice, što ukazuje da je na pomolu nova blokada u procesu imenovanja na nivou BiH, piše Glas Srpske.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Banjalučki dnevnik podsjeća da je Miri DŽakuli istekao mandat na mjestu direktora UIO, te ocijenjuje da bi nova blokada mogla da se odrazi i na druga pitanja.

Obavještenje o isteku mandata direktora UIO BiH i pokretanju procedure za izbor i imenovanje novog bila je jedna od tačaka na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara prošle sedmice, ali je po njenom završetku saopšteno da nije postignut konsenzus o raspisivanju konkursa za tu poziciju.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija potvrdio je Glasu da su protiv glasali Bošnjaci.

- Oni tvrde da nema konsenzusa o tome kome će pripasti to mjesto. Sigurno je da ćemo nastaviti pregovore - rekao je Tegeltija i podsjetio da je ovo imenovanje dugo u blokadi i da nema veze sa ostalim dešavanjima.

Predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da u UIO, od kada postoji, Srbin nije bio na mjestu direktora.

Problemi su prisutni, kako podsjeća Glas, i u postpuku imenovanja čelnika u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, jer SDA insistira da i dalje direktor bude Osman Mehmedagić, uprkos aferama.