latinica  ћирилица
19/04/2021 |  07:53 | Autor: SRNA

Đokić: Zakon o električnoj energiji za slobodno i konkurentno tržište

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da novi Zakon o električnoj energiji ne kreira tržište i cijene, nego uslove za slobodno i konkurentno tržište.
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba) -
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba)

Đokić je naglasio da stvaranje uslova za potpuno liberalizovano tržište zahtijeva sprovođenje krupnih zahvata u postojećoj organizaciji elektroenergetskog sektora.

On je pojasnio da se novim Zakonom o električnoj energiji /koji je usvojen u junu 2020. godine, a stupio na snagu 1. januara 2021/ ne uređuje buduća organizacija "Elektroprivrede", niti bilo koje druge kompanije iz sektora elektroenergetike, već se propisuju odredbe koje sprečavaju monopolsko ponašanje, omogućavaju slobodu trgovine i izbora snabdjevača, veću zaštitu kupaca i slično, te se u tom smislu organizacija holdinga mora prilagoditi tim odredbama.

On je naglasio da je Elektroprivreda po osnovu primjene novog zakona već ušla u proces restrukturisanja i reorganizacije, prenosi Glas Srpske.

- Konkretno, Vlada Srpske usvojila je fazu jedan tog programa koja se odnosi na reorganizaciju distributivnih preduzeća i uspostavljanje javnog snabdijevanja. Programom reorganizacije se uspostavljaju pravne, kadrovske i materijalne pretpostavke za izdvajanje djelatnosti snabdijevanja tarifnih kupaca iz elektrodistribucija i uspostavljanje organizacione jedinice za javno snabdijevanje u okviru matičnog preduzeća u Trebinju - naveo je Đokić.

On je napomenuo da pred Elektroprivredom stoji još jedna značajna obaveza, koja se odnosi na pružanje univerzalne usluge, koju sada pružaju elektrodistributivna preduzeća.

- Vlada je po osnovu tržišnog učešća u snabdijevanju, zatim tehničkih, organizacionih i materijalno-finansijskih mogućnosti, za javnog snabdjevača odredila Matično preduzeće ad Trebinje, koje od 1. aprila 2021. godine pruža univerzalnu uslugu snabdijevanja na period do pet godina - naveo je Đokić.

On je istakao da je cilj uvođenja konkurencije u sektoru električne energije motivisan namjerom da bude obezbijeđeno snabdijevanje električnom energijom po najkonkurentnijim cijenama.

Đokić je napomenuo da se prvi put u zakon uvodi obaveza zaštite energetski ugroženog kupca.

On je podsjetio da je u okviru Programa zaštite socijalno ugroženih kategorija u periodu od četiri godine subvencionisano 50.000 kupaca sa oko 30 miliona KM.