latinica  ћирилица
19/04/2021 |  10:11 | Autor: SRNA

Lazić: Nećemo odustati od zahtjeva za penzionisanjem Mašovića

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila neće odustati od zahtjeva da se penzioniše član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović, jer ispunjava sve zakonske uslove, izjavio je predsjednik Organizacije Veljko Lazić.
Veljko Lazić - Foto: SRNA
Veljko LazićFoto: SRNA

- Očekujemo da Tužilaštvo BiH prihvati krivičnu prijavu koju smo podnijeli protiv nadležnih organa Instituta za nestala lica BiH, jer Mašović ne želi da se penzioniše, iako za to ispunjava sve zakonske uslove - rekao je Lazić Srni.

On je naveo da Republička organizacija još nije dobila potvrdu iz Tužlaštva BiH da su primili njihovu krivičnu prijavu.

Lazić je naveo da je odbor zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila ove organizacije na sjednici 18. februara u Banjaluci upoznata sa informacijom da je Mašović 30. novembra 2020. godine ispunio sve zakonske uslove za penzionisanje, jer je napunio 65 godina, ali da neće da se penzioniše.

On je ranije rekao da je zaključeno da je proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti u BiH u potpunom zastoju i smatra da su za to najveći krivci Institut za nestala lica BiH i Mašović.

Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo, Pale i Istočno Sarajevo zatražile su ranije da se u slučaju Mašovića primijeni Zakon o radu BiH koji nalaže da svi sa navršenih 65 godina starosti moraju ići u penziju.

Od nadležnih za Institut za nestala lica, posebno od suosnivača ove institucije, navedene organizacije očekuju da Mašović ode u zakonom propisanu penziju i da se imenovanje njegovog zamjenika sprovede u skladu sa zakonom.

- U protivnom, ukoliko nastavi raditi i imati ulogu jednog od članova Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica naše će organizacije pokrenuti tužbu protiv Mašovića, Instituta i njegovih organa - saopštile su ranije ove tri organizacije.