latinica  ћирилица
19/04/2021 |  10:52 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Superliga zbog navijača na drugim kontinentima

Prvi predsjednik fudbalske Superlige Florentino Perez poručio je da je fudbal danas globalni sport, te da navijači evropskih klubova nisu više samo u njihovim matičnim državama, već i po drugim kontinentima.
Liverpul - Real Madrid (Foto:twitter.com/LFC) -
Liverpul - Real Madrid (Foto:twitter.com/LFC)

Superliga bi trebalo da zamijeni Uefinu Ligu šampiona i postane ekskluzivo takmičenje 20 najboljih evropskih klubova, koje je osnovalo 12 klubova osnivača, podsjećaju sportski portali.

Perezovi /Real/ saradnici i potpredsjednici su Andrea Anjeli, čelnik Јuventusa, te potpredsjednik Mančester Јunajteda DŽoel Glejzer.

UEFA je oštro reagovala i zaprijetila velikim sankcijama za klubove koji uđu u tu ligu, a i mnogi navijači i drugi evropski timovi protive se novoj ligi super bogatih, koja bi mogla, kako tvrde, da uništi fudbal.

- Pomoći ćemo fudbalu i postaviti ga na mjesto u svijetu koje zaslužuje. Fudbal je jedini globalni sport sa više od četiri milijarde navijača i naša je odgovornost kao najvećih klubova da odgovormo na njihove želje - poručuje Perez.

Super bogati klubovi u Evropi poručuju da su već dugi niz godina njihovi navijači prestali biti primarno oni iz Madrida, Torina ili Mančestera, već su to jednako i oni iz Kine, SAD ili Indije.

Čelnik Јuventusa Andrea Anjeli "prvoborac" je u pokušaju još veće globalizacije svog kluba, ali i cijelog evropskog fudbala.

- Mi /bogati klubovi/ predstavljamo milijarde navijača širom svijeta sa 99 evropskih trofeja. Došli smo do kritične tačke i omogućili evropskom takmičenju da se transformiše kako bi igra koju volimo imala održivu dugoročnu budućnost - navodi Anjeli.

Svi se slažu da je u igri ogroman novac.

Amerikanac DŽoel Glejzer, kog navijači Mančester Јunajteda otvoreno mrze, tvrdi da će "Superliga otvoriti novo poglavlje u evropskom fudbalu osiguravajući takmičenja i stadione na svjetskom nivou i povećavajući novčanu podršku za širu fudbalsku strukturu".

Istovremeno, kritičari Superlige upozoravaju da se radi o namjeri najbogatijih klubova i njihovih vlasnika da uzmu najveću zaradu od fudbala, te da će na taj način biti uništene i nacionale lige.

UEFA upozorava igrače koji budu nastupali u ovoj ligi da neće moći da igraju za reprezentacije svojih zemalja. Isto se odnosi i na sudije, koje neće moći da sude van te lige.