latinica  ћирилица
19/04/2021 |  11:12 ⇒ 11:14 | Autor: RTRS

"Kočićevo pero" za knjigu "Skarabej od žada" Emsure Hamzić

Žiri u sastavu književnici: Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Јergović i Mladen Vesković, donio je jednoglasnu odluku da "Kočićevo pero" za proljeće 2021. godine dodijeli uglednoj književnici Emsuri Hamzić za knjigu "Skarabej od žada" u izdanju izdavačke kuće Agora iz Novog Sada.
"Skarabej od žada" Emsure Hamzić - Foto: ilustracija
"Skarabej od žada" Emsure HamzićFoto: ilustracija

Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka – Beograd dodjeljuje nagradu "Kočićevo pero" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi - stoji u obrazloženju Zadužbine.

- Djelo Emsure Hamzić pruža sve elemente modernosti. Ona je višestruko talentovana, inventivna i bogata. Njene priče pružaju čitaocu čak i onom najzahtjevnijem i najprobirljivijem, trenutke istinskog zadovoljstva. One podstiču bujice misli i pokreće niz pitanja o smislu čovjekove egzistencije u svevremenu, ali i savremenosti, u kovitlacu istorijskih previranja, koja često grubo, poništavaju najplemenitija nastojanja i unose nemir, očajanje, besperspektivnost i od kojih je jedini lijek može pronaći u ljubavi kao aksiomatičnom, uslovu (činiocu), postojanja u nesigurnom svijetu novog milenijuma - ističe predsjednik žirija, književnik Nikola Vukolić.

"Skarabej od žada" Emsure Hamzić je knjiga koja će privezati čitalački interes i potvrditi talenat umijeća svog autora, čineći ga jednim od najznačajnijih stvaralaca u savremenoj književnosti. Knjiga je po svemu dostojna Koćićevog pera, onog Kočića koji je sav svoj život proveo u iskušavanju krajnjih situacija – dodaje Vukolić.

Nagrada Kočićevo pero za proljeće 2021. godine biće na svečan način uručena početkom maja 2021. godine u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu uz propisane epidemiološke mjere.