latinica  ћирилица
19/04/2021 |  11:27 | Autor: RTRS

Episkop Teodosije apeluje za jaču međunarodnu zaštitu srpskih svetinja

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije apelovao je danas da međunarodna zaštita srpskih svetinja i prava na Kosmetu bude intenzivnija jer se ni bratstvo manastira Visoki Dečani niti Eparhija ne osjećaju sigurno i zaštićeno u trenutnoj situaciji organizovane kampanje koju sprovode kosovske institucije, albanske organizacije civilnog društva i dio medija.
Vladika Teodosije (foto:: youtube/Radio Gračanica) -
Vladika Teodosije (foto:: youtube/Radio Gračanica)

- Kao episkop raško-prizrenski i dugogodišnji iguman manastira Visoki Dečani osećam potrebu da se javno oglasim i izrazim najdublju zabrinutost jer se višegodišnja kampanja skrnavljenja i uništavanja srpske pravoslavne kulturne baštine na Kosovu i Metohiji sada nastavlja agresivnim institucionalnim i političkim pritiskom kosovskih institucija, kao i negativnom medijskom kampanjom protiv naše Crkve, a posebno manastira Visoki Dečani - naveo je episkop Teodosije.

Vladika je naglasio da odnosi Srba i Albanaca već godinama nisu bili tako pogoršani kao nakon odluke ugledne evropske nevladine organizacije za kulturnu baštinu "Evropa nostra" od 8. aprila da uvrsti manastir Visoki Dečani u ovogodišnju listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Episkop Teodosije je istakao da je cilj ove organizovane kampanje da se "Evropa nostra" prikaže kao organizacija koju su navodno instrumentalizovali Vlada Srbije i Srpska pravoslavna crkva /SPC/, čime se dodatno još više ugrožavaju svetinje SPC na Kosovu i Metohiji, posebno Visoki Dečani.

Prema riječima episkopa raško-prizrenskog, neophodno je da se u procesu dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mjere zaštite svetinja SPC i srpskog vjerujućeg naroda kao važan preduslov za rješavanje postojećih pitanja na Kosovu i Metohiji, uz princip da se svi problemi moraju rješavati mirno i civilizovano.

- Zbog svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i vjerskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čestih pljački i skrnavljenja naših hramova, grobalja, sprečavanja povratka našeg proteranog naroda, onemogućavanja pristupa vernika nekim od naših vjerskih objekata, moramo da naglasimo da u postojećim okolnostima ne možemo da imamo poverenja prema kosovskim institucijama i njihovoj tobožnjoj zaštiti - naveo je vladika Teodosije, ističući da je međunarodno civilno i vojno prisustvo trenutno jedini garant opstanka Srba.

Episkop raško-prizrenski je istakao da je zabrinjavajuće ponašanje sadašnjih kosovskih institucija koje svojim pismom negiraju ugroženost manastira Visoki Dečani, kao i činjeničnu neutemeljenost pisma albanskih organizacija civilnog društva na Kosovu, koje predstavljaju žalostan primjer netolerancije i pokazatelj su stvarnih namjera kosovskih institucija koje žele da prisvoje srpsku duhovnu i kulturnu baštinu, što je vlada samoproglašenog Kosova i probala nacrtom zakona o kulturnoj baštini 2015. godine.

- Naša baština, koja je vjekovima čuvala identitet našeg naroda, kulturu i veru, sada je i te kako institucionalno ugrožena, ne samo u Dečanima, već posvuda na Kosovu i Metohiji - naveo je vladika Teodosije.

Episkop Teodosije je podsjetio da su 18. marta vodeće ličnosti kosovskih institucija /Aljbin Kurti i Vjosa Osmani/ uputile pismo organizaciji "Evropa nostra", koje je u javnost pustio novi ministar kulture Hajrula Čeku, a da je zatim 16. aprila uslijedilo javno pismo 40 albanskih organizacija civilnog društva na Kosovu koje oštro kritikuju odluku organizacije "Evropa nostra", iznoseći optužbe da upisivanje Visokih Dečana na evropsku listu sedam najugroženijih spomenika kulturnog nasleđa stvara "lažan odraz stvarnosti na Kosovu" i da podaci o nominaciji "uglavnom potiču iz izvještaja srpskih institucija".

- Ove organizacije tvrde da su "već prepoznate univerzalne vrednosti objekata koje je Unesko stavio na Svjetsku listu kulturne baštine", a da pritom nijednom rečju ne pominju da su sva četiri naša spomenika još od 2006. godine na Uneskovoj listi "Svjetske baštine u opasnosti" i da je manastir Dečani i dalje pod vojnom zaštitom Kfora zbog realnih bezbednosnih rizika - naveo je episkop raško-prizrenski.

Vladika Teodosije je istakao da cilj ove odluke nije politički motivisan /jer su među objektima i spomenici iz više evropskih zemalja/, već je iskrena namjera da se podstakne bolja zaštita i tolerantniji odnos prema ovom značajnom spomeniku i svetinji SPC.

Episkop raško-prizrenski je podsjetio da je manastir Visoki Dečani 21 godinu pod jakom zaštitom međunarodnih snaga Kfora, posebno italijanskog kontingenta, koji neprekidno sve vrijeme čuva ovaj manastir.

- Visoki Dečani su trenutno jedini vjerski objekat na Kosovu i Metohiji pod zaštitom Kfora, ali i jedini vjerski objekat i Uneskov spomenik u Evropi pod ovakvom vojnom zaštitom. A to zasigurno nije bez razloga - zaključio je vladika Teodosije.

Manastir Visoki Dečani, kao jedan od najvažnijih Uneskovih spomenika u ovom dijelu Evrope, "Evropa nostra" svrstala je ove godine među sedam najugroženijih spomenika kulture, prije svega imajući u vidu da ga je kao ugroženog prepoznao Unesko.