latinica  ћирилица
19/04/2021 |  13:07 ⇒ 13:07 | Autor: SRNA

Turistima dostupan eno i gastro vodič Srpske

Turistička organizacija Republike Srpske /TORS/ izdala je brošuru namijenjenu stranim i domaćim gostima, koja je svojevrstan vodič za gastro i eno kulturu Srpske.
Gastro vodič Srpske - Foto: Screenshot
Gastro vodič SrpskeFoto: Screenshot

Iz TORS-a je saopšteno da su u brošuri predstavljena dobro poznata jela poput: cicvare, uštipaka, sarme, pure, pasulja, pite, jagnjetine ili teletine ispod sača, prasećeg pečenja i ribe.

- S obzirom na to da nam je kuhinja jako slična sa zemljama u regionu, ipak smo izdvojili nešto što možemo reći da je karakteristično za naše prostore kao što je: sir trapist, romanijski skorup, janjski kajmak, nevesinjski sir iz mjeha, banjalučki ćevap, te hercegovački pršut - navodi se u saopštenju.

U brošuri je predstavljena i ponuda domaćih vinarija, sa akcentom na one koje imaju degustacionu salu, poput podruma "Јungić", "Vukoje" i "Anđelić".

- Ovdje su, takođe, predstavljeni i rakija - piće po kojem ove prostore zasigurno svi znaju, kao i domaća kraft piva - navode iz TORS-a.

Budući da je primarni cilj brošure da se privuku gosti da posjete Republiku Srpsku, iz TORS-a navode da su predstavili i nekoliko etno-sela u kojima se služi tradicionalna hrana.

Brošura je za sada dostupna u onlajn verziji i može se pogledati na sajtu TORS-a /turizamrs.org/, a u planu je prevod na engleski, njemački i ruski jezik.

Brošura je dostupna OVDЈE.